Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen zal in Guinee een van de eerste onderzoeken wereldwijd leiden voor een behandeling tegen ebola, zo heeft Artsen zonder Grenzen donderdag meegedeeld. Bij gebrek aan een specifieke behandeling start de organisatie vanaf december met klinische onderzoeken in drie van haar ebolacentra in Guinee en Liberia.

'Unieke internationale samenwerking'

Het Antwerpse instituut zal het onderzoek leiden naar een therapie met bloed en plasma van herstelde patiënten in het centrum in de Guinese hoofdstad Conakry. Het Franse instituut INSERM (Institut national de la santé et de la recherche médicale) en een Brits consortium van de universiteit van Oxford nemen elders onderzoeken met antivirale geneesmiddelen voor hun rekening. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie en de gezondheidsautoriteiten van de getroffen landen nemen deel aan het gezamenlijk initiatief. "Het gaat om een unieke internationale samenwerking", zegt dokter Annick Antierens, coördinator voor Artsen Zonder Grenzen, in de mededeling.

Het doel is zo snel mogelijk een doeltreffende behandeling te vinden tegen de ziekte. De huidige uitbraak in West-Afrika kostte al aan 5.000 mensen het leven. "De ziekte doodt vandaag tussen de 50 en de 80 procent van de besmette personen", aldus Antierens.

Resultaten in februari

De eerste resultaten van de onderzoeken zullen in februari 2015 beschikbaar zijn. "We moeten ons ervan bewust zijn dat er geen garantie is dat deze therapieën mirakelbehandelingen zijn", zegt Antierens. "Maar we moeten er alles aan doen om de producten die vandaag beschikbaar zijn, uit te proberen, om de kansen op een doeltreffende behandeling tegen ebola te verhogen." (Belga/WB)

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen zal in Guinee een van de eerste onderzoeken wereldwijd leiden voor een behandeling tegen ebola, zo heeft Artsen zonder Grenzen donderdag meegedeeld. Bij gebrek aan een specifieke behandeling start de organisatie vanaf december met klinische onderzoeken in drie van haar ebolacentra in Guinee en Liberia.Het Antwerpse instituut zal het onderzoek leiden naar een therapie met bloed en plasma van herstelde patiënten in het centrum in de Guinese hoofdstad Conakry. Het Franse instituut INSERM (Institut national de la santé et de la recherche médicale) en een Brits consortium van de universiteit van Oxford nemen elders onderzoeken met antivirale geneesmiddelen voor hun rekening. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie en de gezondheidsautoriteiten van de getroffen landen nemen deel aan het gezamenlijk initiatief. "Het gaat om een unieke internationale samenwerking", zegt dokter Annick Antierens, coördinator voor Artsen Zonder Grenzen, in de mededeling. Het doel is zo snel mogelijk een doeltreffende behandeling te vinden tegen de ziekte. De huidige uitbraak in West-Afrika kostte al aan 5.000 mensen het leven. "De ziekte doodt vandaag tussen de 50 en de 80 procent van de besmette personen", aldus Antierens.De eerste resultaten van de onderzoeken zullen in februari 2015 beschikbaar zijn. "We moeten ons ervan bewust zijn dat er geen garantie is dat deze therapieën mirakelbehandelingen zijn", zegt Antierens. "Maar we moeten er alles aan doen om de producten die vandaag beschikbaar zijn, uit te proberen, om de kansen op een doeltreffende behandeling tegen ebola te verhogen." (Belga/WB)