Met een gezond zelfvertrouwen pak je problemen direct aan, kan je gebeurtenissen objectief beoordelen, durf je nieuwe dingen doen en stel je jezelf gemakkelijk gerust als er iets fout gaat. Een gebrek aan zelfvertrouwen brengt twijfel, ook bij succesvolle mensen. Oorzaken liggen vaak in onaangename maar verankerde jeugdervaringen.

Het is een vicieuze cirkel: het negatieve zelfbeeld veroorzaakt gedrag dat het gebrekkige zelfbeeld in stand houdt. Maar hoe je naar jezelf kijkt, is een mening en geen feit. En een mening kan veranderen. Als je de cirkel wil doorbreken, begint dan met een kritische doorlichting van je negatieve gevoelens, en met de vraag waar ze vandaan komen. Als je met meer mededogen naar jezelf kan kijken, kan je je zelfbeeld bijwerken.

Wie overtuigd is van zijn minderwaardigheid, ontwikkelt regels die moeten behoeden voor afwijzing en vernedering of die het negatieve zelfbeeld verdoezelen. Het leven wordt beheerst door angstige voorspellingen, vermijdingstactieken en veiligheidsgedrag. Zo kan je nooit ontdekken of de angstige voorspellingen kloppen. Breng ze dus in kaart. Alleen door situaties het hoofd te bieden, kan je bespeuren wat je waard bent en leren tevreden zijn over jezelf.

Stel jezelf ook de volgende vragen: zou je hetzelfde denken als het over iemand anders ging? Of zou je die persoon milder beoordelen? Welke feiten en gebeurtenissen tonen objectief aan dat wat je denkt over jezelf terecht is? Schrijf je jezelf meteen af na een fout? Doe je misschien beter afstand van een vriend of vriendin die je slechte gevoel versterkt? Neem je automatisch altijd en overal de schuld op jou?

Zoek en vind de combinatie van eigenschappen, interesses, vaardigheden en hartstochten die uniek zijn voor jou. Schrijf ze neer, je zal versteld staan van het resultaat. Aanvaard dat je zelf verantwoordelijk bent voor je geluk. (MM) Meer info in het net verschenen september nummer van Bodytalk.

Met een gezond zelfvertrouwen pak je problemen direct aan, kan je gebeurtenissen objectief beoordelen, durf je nieuwe dingen doen en stel je jezelf gemakkelijk gerust als er iets fout gaat. Een gebrek aan zelfvertrouwen brengt twijfel, ook bij succesvolle mensen. Oorzaken liggen vaak in onaangename maar verankerde jeugdervaringen. Het is een vicieuze cirkel: het negatieve zelfbeeld veroorzaakt gedrag dat het gebrekkige zelfbeeld in stand houdt. Maar hoe je naar jezelf kijkt, is een mening en geen feit. En een mening kan veranderen. Als je de cirkel wil doorbreken, begint dan met een kritische doorlichting van je negatieve gevoelens, en met de vraag waar ze vandaan komen. Als je met meer mededogen naar jezelf kan kijken, kan je je zelfbeeld bijwerken. Wie overtuigd is van zijn minderwaardigheid, ontwikkelt regels die moeten behoeden voor afwijzing en vernedering of die het negatieve zelfbeeld verdoezelen. Het leven wordt beheerst door angstige voorspellingen, vermijdingstactieken en veiligheidsgedrag. Zo kan je nooit ontdekken of de angstige voorspellingen kloppen. Breng ze dus in kaart. Alleen door situaties het hoofd te bieden, kan je bespeuren wat je waard bent en leren tevreden zijn over jezelf. Stel jezelf ook de volgende vragen: zou je hetzelfde denken als het over iemand anders ging? Of zou je die persoon milder beoordelen? Welke feiten en gebeurtenissen tonen objectief aan dat wat je denkt over jezelf terecht is? Schrijf je jezelf meteen af na een fout? Doe je misschien beter afstand van een vriend of vriendin die je slechte gevoel versterkt? Neem je automatisch altijd en overal de schuld op jou? Zoek en vind de combinatie van eigenschappen, interesses, vaardigheden en hartstochten die uniek zijn voor jou. Schrijf ze neer, je zal versteld staan van het resultaat. Aanvaard dat je zelf verantwoordelijk bent voor je geluk. (MM) Meer info in het net verschenen september nummer van Bodytalk.