Hoe weet u of u glutenintolerant bent?

Naar schatting 50.000 Belgen weten niet dat ze aan coeliakie lijden. De chronische darmaandoening heeft nochtans ernstige gevolgen voor de gezondheid als ze niet wordt behandeld. Een overzicht van de symptomen.

Eén op 200 Belgen lijdt aan coeliakie of glutenintolerantie, één van de meest voorkomende chronische darmaandoeningen. Nog tot zondag is het Internationale Week van de Coeliakie.

Coeliakiepatiënten zijn heel hun leven glutenintolerant. Eten ze dat graaneiwit wel, dan leidt dat tot een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm, wat dan weer voedingsstoftekorten kan veroorzaken. Vooral ijzer, foliumzuur en calcium worden in dat geval niet goed meer opgenomen.

Hoe weet u of u glutenintolerant bent?
© thinkstock

Symptomen

Baby’s en kinderen met coeliakie zijn vaker vermoeid, kampen met chronische diarree en hebben last van een opgeblazen gevoel. Vaak groeien ze trager en neemt ook hun gewicht minder snel toe. Al wat oudere kinderen kunnen door bloedarmoede (ijzertekort) getroffen worden, gewrichtspijn en problemen met het tandglazuur. De puberteit treedt soms later in.

Ook volwassenen met coeliakie ervaren vaker diarree of vallen opvallend veel af. Vaker dan bij kinderen treedt botontkalking of een ijzertekort op. Ook spierkrampen, mondslijmvliesontstekingen, onregelmatige menstruatiecycli en herhaaldelijke miskramen komen vaker voor. Hoe zwaar de symptomen zijn en of ze allemaal optreden, verschilt bij iedereen.

Behandeling

De enige behandeling bestaat uit het levenslang weren van gluten uit de voeding. Geneesmiddelen bestaan niet. Gluten vinden we terug in rogge, gerst, haver, tarwe, spelt en kamut. Behalve normaal brood en deegwaren, is ook een hele rist minder voor de hand liggende producten in de supermarkt te mijden zoals onder meer bepaalde sauzen en bouillons.

Iedereen glutenvrij?

Enkel na een diagnose is zo’n strikt dieet aangewezen. Stelt een arts na een bloedafname veel antilichamen tegen gluten vast in het bloed, kan hij overgaan tot een biopsie van de dunne darm. Daarna wordt nagekeken of het aantal symptomen afneemt na een glutenvrij dieet.

De laatste jaren zijn er ook heel wat mensen zonder coeliakie of tarwe-allergie die een glutenvrij dieet volgen om hun darmklachten te verlichten. Vooralsnog bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat de doeltreffendheid van een glutenvrij dieet in dergelijke situaties aantoont. Deze groep mensen heeft ook geen beschadiging van het darmslijmvlies.

(NC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content