Hoe veilig barbecueën?

© iStock

Ongetwijfeld wordt in veel Vlaamse tuinen vandaag of morgen de barbecue aangestoken. Toch opletten daarmee.

In Westerlo heeft een vrouw gisteravond zware brandwonden opgelopen toen een bus met brandversneller ontplofte bij het aanmaken van de barbecue. Daarom enkele tips om veilig te barbecueën.

– Zorg ervoor dat de barbecue proper is vooraleer je begint met barbecuen.

– Pas op met licht ontvlambare kleding (bv. Nylon) in de buurt van een barbecue: draag een speciale barbecueschort (NOOIT SYNTHETISCH) en handschoenen. Een zwempak, zwembroek of ontbloot bovenlijf zijn zeker uit den boze.

– Wie bakt, is BOB (en drinkt dus niet)!

– Zorg ervoor dat er geen alcoholhoudende dranken in de buurt van de barbecue staan. Door de hitte kunnen de alcoholdampen ontvlammen.

– Prik niet in het vlees, dit spat en geeft extra vlammen.

– Plaats de barbecue niet te dicht bij tafellakens, parasols, tuinmeubels, struiken, bomen,… en mensen.

– Blaas niet in het vuur, gebruik een blaasbalg of waaier.

– Gebruik bij het aanmaken van de barbecue bij voorkeur aanmaakblokjes of speciale aanmaakvloeistof, maar NOOIT benzine, methanol, petroleum of spiritus.

– Houtskool blijft urenlang nagloeien. Zorg ervoor dat alles goed dooft. Gebruik, indien nodig, zand of water bij het doven.

– Verplaats nooit een nog warme barbecue.

Meer tips vindt u op www.veiligbarbecuen.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content