Hoe langer iemand overgewicht heeft, hoe groter de kans op het vroegtijdig dichtslibben van de bloedvaten, wat dan weer het risico op hartproblemen vergroot.

Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het vakblad JAMA. Jared Reis en collega's volgden 25 jaar lang 3.275 jongvolwassen mannen en vrouwen die aan het begin van de studie geen overgewicht hadden. Regelmatig werd hun BMI en middelomtrek gemeten. Met behulp van een CT-scan maten de onderzoekers daarnaast de verkalking van de bloedvaten rond het hart.

Van alle deelnemers kreeg 40,4% algeheel overgewicht, terwijl 41,0% overgewicht rond de buik ontwikkelde. Beide groepen hadden na 20 jaar overgewicht meer last van aderverkalking dan mensen met 0 jaar overgewicht: 16,0 (algeheel overgewicht) en 16,7 (overgewicht rond de buik) versus 11 coronaire aderverkalkingen per 1000 persoonsjaren. Bovendien nam bij meer mensen met overgewicht de verkalking over de jaren toe dan bij mensen zonder overgewicht.

Aderverkalking

De onderzoekers berekenden hazardratio's van aderverkalking voor elk extra jaar overgewicht: 1,02 voor algeheel overgewicht en 1,04 voor overgewicht rond de buik. Daaruit trekken ze de conclusie dat hoe langer iemand overgewicht heeft, hoe groter de kans op aderverkalking is en hoe groter de kans is dat deze aderverkalking verergert door de jaren heen.

Omdat aderverkalking een voorbode is van hartproblemen, hebben mensen met overgewicht een steeds grotere kans hierop voor elk jaar dat ze te zwaar zijn. Mocht het voorkómen van overgewicht niet tot de mogelijkheden behoren, dan is het vertragen van de aanzet tot obesitas een goede manier om de kans op hartproblemen op latere leeftijd te verminderen, zo stellen de Amerikanen.

/ MF

Hoe langer iemand overgewicht heeft, hoe groter de kans op het vroegtijdig dichtslibben van de bloedvaten, wat dan weer het risico op hartproblemen vergroot.Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het vakblad JAMA. Jared Reis en collega's volgden 25 jaar lang 3.275 jongvolwassen mannen en vrouwen die aan het begin van de studie geen overgewicht hadden. Regelmatig werd hun BMI en middelomtrek gemeten. Met behulp van een CT-scan maten de onderzoekers daarnaast de verkalking van de bloedvaten rond het hart. Van alle deelnemers kreeg 40,4% algeheel overgewicht, terwijl 41,0% overgewicht rond de buik ontwikkelde. Beide groepen hadden na 20 jaar overgewicht meer last van aderverkalking dan mensen met 0 jaar overgewicht: 16,0 (algeheel overgewicht) en 16,7 (overgewicht rond de buik) versus 11 coronaire aderverkalkingen per 1000 persoonsjaren. Bovendien nam bij meer mensen met overgewicht de verkalking over de jaren toe dan bij mensen zonder overgewicht. Aderverkalking De onderzoekers berekenden hazardratio's van aderverkalking voor elk extra jaar overgewicht: 1,02 voor algeheel overgewicht en 1,04 voor overgewicht rond de buik. Daaruit trekken ze de conclusie dat hoe langer iemand overgewicht heeft, hoe groter de kans op aderverkalking is en hoe groter de kans is dat deze aderverkalking verergert door de jaren heen. Omdat aderverkalking een voorbode is van hartproblemen, hebben mensen met overgewicht een steeds grotere kans hierop voor elk jaar dat ze te zwaar zijn. Mocht het voorkómen van overgewicht niet tot de mogelijkheden behoren, dan is het vertragen van de aanzet tot obesitas een goede manier om de kans op hartproblemen op latere leeftijd te verminderen, zo stellen de Amerikanen. / MF