Een recente studie heeft een eenvoudige manier om gewicht te verliezen uit de doeken gedaan: Verwijder alle achtergrondgeluiden in de ruimte waar u eet en luister alleen naar de eigen kauwgeluiden. Dat schrijft Time.

Crunch-effect

De onderzoekers van de Amerikaanse Brigham Young University kwamen namelijk tot de conclusie dat personen die zich bewust zijn van het geluid dat ze maken dat tijdens het eten, minder voedsel naar binnenwerken. Ze noemden dit fenomeen 'het crunch-effect'.

'Geluid is een factor die we wel eens durven vergeten als we aan eten denken', legt professor Ryan Elder uit. 'Toch is het een essentieel zintuig dat onze eetgewoonten kan veranderen.' Samen met collega Gina Mohr voerde ze verschillende experimenten uit waarin ze deze these bekrachtigd zag.

Hoofdtelefoon

Zo moest één groep proefpersonen allerlei knapperige snacks opeten terwijl ze via een hoofdtelefoon naar luide muziek luisterde. Een tweede groep kreeg dezelfde opdracht, alleen kwam er uit hun hoofdtelefoon erg zachte en rustige muziek. De eerste groep at opvallend meer dan de tweede. Uit een andere proef bleek bovendien dat deelnemers minder aten als ze werden aangemaand om aan hun eigen eetgeluiden te denken.

'Bewust worden van de geluiden die u maakt tijdens het eten, vergt maar een kleine inspanning', aldus Elder. 'Toch zullen er zo heel wat minder chips, koekjes of noten verorberd worden. Iets wat zelfs op korte termijn zijn vruchten kan afwerpen.' (AVE)

Een recente studie heeft een eenvoudige manier om gewicht te verliezen uit de doeken gedaan: Verwijder alle achtergrondgeluiden in de ruimte waar u eet en luister alleen naar de eigen kauwgeluiden. Dat schrijft Time. De onderzoekers van de Amerikaanse Brigham Young University kwamen namelijk tot de conclusie dat personen die zich bewust zijn van het geluid dat ze maken dat tijdens het eten, minder voedsel naar binnenwerken. Ze noemden dit fenomeen 'het crunch-effect'. 'Geluid is een factor die we wel eens durven vergeten als we aan eten denken', legt professor Ryan Elder uit. 'Toch is het een essentieel zintuig dat onze eetgewoonten kan veranderen.' Samen met collega Gina Mohr voerde ze verschillende experimenten uit waarin ze deze these bekrachtigd zag. Zo moest één groep proefpersonen allerlei knapperige snacks opeten terwijl ze via een hoofdtelefoon naar luide muziek luisterde. Een tweede groep kreeg dezelfde opdracht, alleen kwam er uit hun hoofdtelefoon erg zachte en rustige muziek. De eerste groep at opvallend meer dan de tweede. Uit een andere proef bleek bovendien dat deelnemers minder aten als ze werden aangemaand om aan hun eigen eetgeluiden te denken. 'Bewust worden van de geluiden die u maakt tijdens het eten, vergt maar een kleine inspanning', aldus Elder. 'Toch zullen er zo heel wat minder chips, koekjes of noten verorberd worden. Iets wat zelfs op korte termijn zijn vruchten kan afwerpen.' (AVE)