Ongeveer 11.000 Australiërs zijn mogelijk blootgesteld aan het hepatitis-virus of zelfs hiv doordat hun tandarts niet de noodzakelijke hygiëne-maatregelen heeft getroffen. Dat maakten de gezondheidsautoriteiten bekend.

Het gaat om een twaalftal tandartsen in vier ziekenhuizen in Sydney die volgens de autoriteiten van de Australische deelstaat New South Wales de hygiënevoorschriften niet hebben nageleefd bij het reinigen en steriliseren van hun instrumenten.

Zes tandartsen geschorst

De kans op besmetting van hepatitis of hiv is klein, maar niet onbestaande. Vooral zogenaamde invasieve behandelingen hebben een verhoogd risico. 'We hebben nog geen enkel geval van besmetting vastgesteld', suste de directeur van de gezondheidsautoriteit Jeremy McAnulty. 'Maar de experts zijn ongerust.'

Zes tandartsen zijn geschorst. Zes andere blijven voortwerken, maar onder strenge voorwaarden. Alle patiënten zullen worden verwittigd.

Het onderzoek van de gezondheidsautoriteiten kwam er na een klacht in november. (Belga/AVE)

Ongeveer 11.000 Australiërs zijn mogelijk blootgesteld aan het hepatitis-virus of zelfs hiv doordat hun tandarts niet de noodzakelijke hygiëne-maatregelen heeft getroffen. Dat maakten de gezondheidsautoriteiten bekend.Het gaat om een twaalftal tandartsen in vier ziekenhuizen in Sydney die volgens de autoriteiten van de Australische deelstaat New South Wales de hygiënevoorschriften niet hebben nageleefd bij het reinigen en steriliseren van hun instrumenten. De kans op besmetting van hepatitis of hiv is klein, maar niet onbestaande. Vooral zogenaamde invasieve behandelingen hebben een verhoogd risico. 'We hebben nog geen enkel geval van besmetting vastgesteld', suste de directeur van de gezondheidsautoriteit Jeremy McAnulty. 'Maar de experts zijn ongerust.'Zes tandartsen zijn geschorst. Zes andere blijven voortwerken, maar onder strenge voorwaarden. Alle patiënten zullen worden verwittigd.Het onderzoek van de gezondheidsautoriteiten kwam er na een klacht in november. (Belga/AVE)