Stel dat er straks iemand van je gezin of een collega iets overkomt. Weet je dan hoe je moet reageren? Kan je eerste hulp toedienen bij een ernstige brandwonde, een auto-ongeval of hartfalen?

Mogelijk wel, indien je behoort tot de bijna 60.000 Belgen die een opleiding EHBO gevolgd hebben bij het Rode Kruis. Het is de belangrijkste missie van de organisatie: mensen in nood de eerste hulp toedienen en zoveel mogelijk mensen aanzetten en opleiden om zich in eerste hulp te bekwamen.

In sommige ziekenhuizen moet dezelfde arts de spoed bemannen én uitrukken met de MUG.

Het Belgische Rode Kruis maakt deel uit van het internationale Rode Kruis, de grootste humanitaire organisatie ter wereld met bijna 100 miljoen leden en 189 nationale organisaties.

De organisatie werd opgericht op initiatief van de Zwitserse bankier Henri Dunant in 1863, nadat deze getuige was geweest van een veldslag (de slag om Solferino, 1859) waarbij tienduizenden zwaar gekwetste soldaten achterbleven op het slagveld en er amper medische hulp voorhanden was. Vanaf dan reisde de geschokte Dunant de wereld rond met een nieuwe missie: mensen oproepen zich te bekwamen in eerstehulpverlening.

Zijn missie blijft actueel. In Vlaanderen kampen we al jaren met een tekort aan spoedartsen en urgentie-artsen op spoedgevallendiensten. In sommige ziekenhuizen moet dezelfde arts de spoed bemannen én uitrukken met de MUG (Mobiele Urgentiegroep, nvdr.). Eerste hulp geboden wordt vaak geboden door een toevallige passant. Ook een familielid of een collega kan het verschil maken.

Het Rode Kruis wil een beter zicht krijgen op de kennis en het belang van eerste hulp in België en lanceert een grootschalige eerstehulp-enquête op www.rodekruis.be/enquete. In vullen kost u slechts enkele minuten. Resultaten worden begin september verwacht.

Stel dat er straks iemand van je gezin of een collega iets overkomt. Weet je dan hoe je moet reageren? Kan je eerste hulp toedienen bij een ernstige brandwonde, een auto-ongeval of hartfalen?Mogelijk wel, indien je behoort tot de bijna 60.000 Belgen die een opleiding EHBO gevolgd hebben bij het Rode Kruis. Het is de belangrijkste missie van de organisatie: mensen in nood de eerste hulp toedienen en zoveel mogelijk mensen aanzetten en opleiden om zich in eerste hulp te bekwamen.Het Belgische Rode Kruis maakt deel uit van het internationale Rode Kruis, de grootste humanitaire organisatie ter wereld met bijna 100 miljoen leden en 189 nationale organisaties.De organisatie werd opgericht op initiatief van de Zwitserse bankier Henri Dunant in 1863, nadat deze getuige was geweest van een veldslag (de slag om Solferino, 1859) waarbij tienduizenden zwaar gekwetste soldaten achterbleven op het slagveld en er amper medische hulp voorhanden was. Vanaf dan reisde de geschokte Dunant de wereld rond met een nieuwe missie: mensen oproepen zich te bekwamen in eerstehulpverlening.Zijn missie blijft actueel. In Vlaanderen kampen we al jaren met een tekort aan spoedartsen en urgentie-artsen op spoedgevallendiensten. In sommige ziekenhuizen moet dezelfde arts de spoed bemannen én uitrukken met de MUG (Mobiele Urgentiegroep, nvdr.). Eerste hulp geboden wordt vaak geboden door een toevallige passant. Ook een familielid of een collega kan het verschil maken.