Hersenvoeding voor en tijdens de examens

Tijdens de blokperiode moeten de hersenen hard werken en vragen ze veel energie om de grijze cellen normaal te laten functioneren.

Tijdens de blok en de examens wordt de rol van voeding vaak onderschat. Voldoende eten is één van de basisvoorwaarden om zich goed te kunnen concentreren. Wie te weinig eet en drinkt, voelt zich slap en suf. De hersenen hebben dagelijks een gezonde portie energie nodig om optimaal te kunnen functioneren. Als de maag daarentegen overladen wordt, kan dit zorgen voor een ongemakkelijk en loom gevoel, met een daling van de concentratie tot gevolg. Daarnaast kan een tekort aan vitaminen en mineralen leiden tot vermoeidheid, concentratiestoornissen en prikkelbaarheid.

Examenperiodes zijn onvermijdelijk voor studenten en ze zorgen vaak voor heel wat stress. Die stress veroorzaakt vermoeidheid waardoor studenten vaak grijpen naar vitaminesupplementen en pepmiddelen om wakker te blijven en hun prestatievermogen te verbeteren. Verder wordt duidelijk dat dit niet de beste oplossing is en dat de nodige energie best uit voeding gehaald kan worden.

Tijdens de blokperiode moeten de hersenen hard werken en vragen ze veel energie om de grijze cellen normaal te laten functioneren. De belangrijkste brandstof voor de hersenen is glucose, dat aangevoerd wordt door koolhydraten in de voeding.

Zes maaltijden per dag

Belangrijk is om een regelmaat te vinden in het voedingspatroon. Zes maaltijden per dag is ideaal om de hersenen voldoende te voeden. Dit houdt drie gevarieerde en evenwichtige hoofdmaaltijden en drie gezonde tussendoortjes in. De voorkeur gaat naar producten met een lage glycemische index (bloedsuikerspiegelindex). Dat wil zeggen voedingsmiddelen die traag door het lichaam worden opgenomen en tegelijk de suikerspiegel in het bloed op een constant peil houden.

Voorbeelden hiervan zijn volkorenbrood, graanproducten (rijst, pasta’s …) en peulvruchten (linzen, grauwe erwten, spliterwten of droge sperziebonen). Graanproducten zijn bovendien een belangrijke bron van vitamine B1, een vitamine dat nodig is voor het energetische metabolisme, wat helpt om de intellectuele prestaties te verbeteren. Uiteraard dient dit gecombineerd te worden met voldoende groenten en fruit, zuivelproducten en redelijke hoeveelheden vlees, vis of eieren.

Omgekeerd dienen suikerrijke voedingsmiddelen, zoals koeken, snoep en suikerrijke repen, zoveel mogelijk vermeden te worden. Dit soort voedingsmiddelen veroorzaakt grote schommelingen van de bloedsuikerspiegel, met dalingen van de suikerspiegel tot gevolg, die op hun beurt het concentratievermogen doen afnemen.

Pepmiddelen zoals koffie of cafeïnehoudende limonades worden eveneens best gemeden. De cafeïne in deze dranken heeft een stimulerend effect, maar te veel cafeïne heeft ook nadelige gevolgen, zoals slapeloosheid of geïrriteerdheid. Naast cafeïne bevatten deze drankjes ook veel suiker, wat opnieuw pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt.

Goede nachtrust

De dag voor het examen stijgt de spanning ten top. Om dit tot een minima te beperken is een eerste vereiste een goede nachtrust. Een maaltijd met veel zetmeelhoudende producten en niet te veel eiwitten en vetten, zal zorgen voor een bijkomend ontspannend effect, dat het inslapen zal bevorderen.

Het ontbijt is de maaltijd die niet te missen is, vooral de dag van het examen. Het is wetenschappelijk bewezen dat de intellectuele prestaties van mensen die niet ontbijten, zwakker zijn dan bij mensen die wel ontbijten. Het ontbijt voert immers een hoeveelheid energie, in de vorm van glucose, aan die de hersenen nodig hebben

Tijdens het examen ten slotte is het voornaam om veel water te drinken en een licht hapje te eten, zoals een stuk fruit, een yoghurt of graanreep.

Het naleven van deze voedingsadviezen en uiteraard voldoende studeren zorgen voor een optimale blok- en examenperiode met betere examenresultaten tot gevolg.

Jolien Vandenbosch Jolien Vandenbosch is voedings- en dieetdeskundige

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content