Hepatitis C uitroeien is mathematisch gezien mogelijk, maar daarvoor is wel meer politieke wil nodig. Dat is de boodschap van experts aan de vooravond van de Wereld Hepatitis Dag op 28 juli. Bovendien is er nood aan meer informatie over de ziekte, omdat de helft van de patiënten in België zelfs niet weet dat ze besmet is.

Hepatitis C is een leverziekte die voornamelijk wordt overgedragen via bloed. Er bestaat geen vaccin tegen, en in 80 procent van de gevallen wordt de ziekte chronisch, waardoor de patiënt het risico loopt ooit levercirrose of leverkanker te ontwikkelen. Naar schatting 70.000 Belgen zijn besmet, wereldwijd zijn er 170 miljoen patiënten.

Bijna 100% kans op genezing

Het onderzoek naar de behandeling van Hepatitis C is de afgelopen jaren enorm geëvolueerd. Door de ontwikkeling van nieuwe moleculen is er bijna 100 procent kans op genezing.

'Terwijl de behandeling vroeger zeer lang duurde en zware bijwerkingen had, duurt ze vandaag nog maar 8 tot 12 weken, en heeft ze amper nog bijwerkingen. Maar de behandeling is ook duur', zegt professor Peter Starkel (Universitaire Ziekenhuizen Saint-Luc). 'Vandaag beschikken we over de financiering voor de behandeling van 900 patiënten per jaar, die reeds een vergevorderd stadium van levercirrose hebben.'

Levercirrose

Door de nieuwe medicatie groeit echter ook de hoop om de ziekte op termijn uit te roeien. Via een mathematisch model kon professor Starkel berekenen welke extra inspanningen daarvoor nodig zijn.

'Als we jaarlijks 4.300 patiënten zouden kunnen behandelen, en ook de patiënten met een minder zware vorm van levercirrose betrekken, dan zou de ziekte mathematisch gezien op 15 jaar tijd zo goed als uitgeroeid kunnen zijn', legt de professor uit. 'Om dat te bereiken zijn echter meer politieke inspanningen nodig dan vandaag.' (Belga/AVE)

Hepatitis C uitroeien is mathematisch gezien mogelijk, maar daarvoor is wel meer politieke wil nodig. Dat is de boodschap van experts aan de vooravond van de Wereld Hepatitis Dag op 28 juli. Bovendien is er nood aan meer informatie over de ziekte, omdat de helft van de patiënten in België zelfs niet weet dat ze besmet is.Hepatitis C is een leverziekte die voornamelijk wordt overgedragen via bloed. Er bestaat geen vaccin tegen, en in 80 procent van de gevallen wordt de ziekte chronisch, waardoor de patiënt het risico loopt ooit levercirrose of leverkanker te ontwikkelen. Naar schatting 70.000 Belgen zijn besmet, wereldwijd zijn er 170 miljoen patiënten.Het onderzoek naar de behandeling van Hepatitis C is de afgelopen jaren enorm geëvolueerd. Door de ontwikkeling van nieuwe moleculen is er bijna 100 procent kans op genezing.'Terwijl de behandeling vroeger zeer lang duurde en zware bijwerkingen had, duurt ze vandaag nog maar 8 tot 12 weken, en heeft ze amper nog bijwerkingen. Maar de behandeling is ook duur', zegt professor Peter Starkel (Universitaire Ziekenhuizen Saint-Luc). 'Vandaag beschikken we over de financiering voor de behandeling van 900 patiënten per jaar, die reeds een vergevorderd stadium van levercirrose hebben.'Door de nieuwe medicatie groeit echter ook de hoop om de ziekte op termijn uit te roeien. Via een mathematisch model kon professor Starkel berekenen welke extra inspanningen daarvoor nodig zijn. 'Als we jaarlijks 4.300 patiënten zouden kunnen behandelen, en ook de patiënten met een minder zware vorm van levercirrose betrekken, dan zou de ziekte mathematisch gezien op 15 jaar tijd zo goed als uitgeroeid kunnen zijn', legt de professor uit. 'Om dat te bereiken zijn echter meer politieke inspanningen nodig dan vandaag.' (Belga/AVE)