Helft patiënten weet niet dat ze aan ongeneeslijke ziekte COPD lijden

© Thinkstock

Zo’n 10 procent van de volwassenen in ons land – 680.000 mensen – kampt met chronisch obstructief longlijden (COPD). Deze aandoening wordt ook “rokerslong” genoemd, omdat 9 patiënten op de 10 langdurig en veelvuldig gerookt heeft.

Ongeveer de helft weet echter niet dat ze aan deze ongeneeslijke ziekte lijden. Een snelle herkenning en aanpak kan de schade en klachten echter beperken, zo staat te lezen in het gezondheidsmagazine Bodytalk.

De meest voorkomende klachten bij COPD zijn hoesten, het opgeven van fluimen en kortademigheid – eerst alleen bij inspanningen, later ook bij rust. In een nog milde vorm zijn dit voor velen, en zeker voor rokers, ogenschijnlijk banale klachten. Zolang er nog voldoende reservecapaciteit is, zijn er niet al te veel klachten. Vandaar dat de ziekte zelden voor de leeftijd van 40 wordt gediagnosticeerd.

“Dat deze op het eerste zicht banale klachten op een ernstige aandoening wijzen weten vele rokers niet. Vaak minimaliseren ze hun klachten ook om verwijten van hun omgeving – dat het hun eigen schuld is – te ontlopen. Het komt er op aan deze mensen tot bij de huisarts te brengen. Want zonder behandeling lopen ze het risico om na verloop van tijd niet meer op adem te komen. Hun klachten worden zo ernstig dat ze het huis haast niet meer uit komen en hun job en sociale contacten dreigen te verliezen. Bovendien krijgen ze steeds vaker af te rekenen met opstoten of acute luchtweginfecties die hun toestand nog verergeren”, aldus prof. Wim Janssens, adjunct-kliniekhoofd van de dienst pneumologie van het UZ Leuven. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content