Euromelanoma lanceert tijdens de week van 7 mei haar nieuwe lentecampagne tegen huidkanker. De focus ligt dit jaar op het snel opsporen van verdachte huidvlekjes. Tijdens de week kunnen mensen zoals de vorige jaren gratis hun huid laten screenen in ziekenhuizen, privépraktijken en bepaalde openbare plaatsen.

Snelst stijgende kanker in Europa

De cijfers liegen er volgens Euromelanoma, een groepering van dermatologen, niet om: een op de zes mensen ontwikkelt tijdens zijn leven huidkanker. Het is bovendien de snelst stijgende kanker in Europa. Vooral mensen boven de 50 en wie een licht huidtype heeft, loopt risico.

Toch is de ziekte bij een vroege diagnose vaak goed behandelbaar. Het is bijgevolg belangrijk dat mensen regelmatig controleren op verdachte vlekjes, zegt Thomas Maselis, voorzitter van Euromelanoma België. Dat is dan ook de focus van deze campagne.

'Kijk niet zonder zien'

Voor de campagne, die gelijktijdig plaatsvindt in 29 landen, verspreidt Euromelanoma brochures en affiches bij "mensen die professioneel vaak in contact komen met huid, bijvoorbeeld kappers, verpleegsters of tatoeëerders". Symbool van de campagne is de banaan, die verwijst naar de grote verscheidenheid van vlekjes die op de huid kunnen voorkomen. Slogan is dit jaar 'Kijk niet zonder zien'.

Zoals voorgaande jaren bieden deelnemende dermatologen de mensen de kans om gratis hun huid te laten screenen. Inschrijven daarvoor kan vanaf 27 maart. (Belga/INM)

Euromelanoma lanceert tijdens de week van 7 mei haar nieuwe lentecampagne tegen huidkanker. De focus ligt dit jaar op het snel opsporen van verdachte huidvlekjes. Tijdens de week kunnen mensen zoals de vorige jaren gratis hun huid laten screenen in ziekenhuizen, privépraktijken en bepaalde openbare plaatsen. Snelst stijgende kanker in Europa De cijfers liegen er volgens Euromelanoma, een groepering van dermatologen, niet om: een op de zes mensen ontwikkelt tijdens zijn leven huidkanker. Het is bovendien de snelst stijgende kanker in Europa. Vooral mensen boven de 50 en wie een licht huidtype heeft, loopt risico. Toch is de ziekte bij een vroege diagnose vaak goed behandelbaar. Het is bijgevolg belangrijk dat mensen regelmatig controleren op verdachte vlekjes, zegt Thomas Maselis, voorzitter van Euromelanoma België. Dat is dan ook de focus van deze campagne. 'Kijk niet zonder zien' Voor de campagne, die gelijktijdig plaatsvindt in 29 landen, verspreidt Euromelanoma brochures en affiches bij "mensen die professioneel vaak in contact komen met huid, bijvoorbeeld kappers, verpleegsters of tatoeëerders". Symbool van de campagne is de banaan, die verwijst naar de grote verscheidenheid van vlekjes die op de huid kunnen voorkomen. Slogan is dit jaar 'Kijk niet zonder zien'. Zoals voorgaande jaren bieden deelnemende dermatologen de mensen de kans om gratis hun huid te laten screenen. Inschrijven daarvoor kan vanaf 27 maart. (Belga/INM)