De dioxinecrisis brak los in 1999, nadat was gebleken dat de giftige stof dioxine in de voedselketen terecht was gekomen. 'Ik heb altijd gezegd dat die dioxinecrisis een ramp is geweest voor de volksgezondheid', zei Nik Van Larebeke, die specialist is in de ontstaansmechanismen van kankers, in het Canvasprogramma Terzake. De ernst van de zaak is 'door sommigen een beetje onder tafel geborsteld, door een aantal politici althans'.

Kanker, diabetes en hoge bloeddruk

Zo zou een gemiddelde Vlaming 2,5 procent meer kans hebben op suikerziekte dan voor de dioxinecrisis, maar ook 0,9 procent meer kans op hypertensie en bij vrouwen zou er 1,8 procent meer kans zijn op kanker.

Van Larebeke concludeert op basis van onderzoeken dat de dioxinecrisis zeker 20.000 extra kankergevallen bij vrouwen heeft veroorzaakt, 22.000 meer gevallen van diabetes en 24.000 bijkomende gevallen van hoge bloeddruk.

Hij geeft toe dat het moeilijk is een oorzakelijk verband aan te tonen tussen één kankergeval en de crisis. Van Larebeke: 'Op dit ogenblik is het onmogelijk die cijfers echt precies te berekenen en hard te maken, maar het is mijn inziens evident dat de dioxinecrisis duizenden gevallen van ernstige ziekten heeft veroorzaakt.'

Beter

Europees parlementslid Bart Staes (Groen) meende in Terzake dat de situatie tussen einde jaren tachtig en nu op het vlak van de voedselveiligheid 'dag en nacht' verschilt, maar blijft waakzaamheid geboden. Een dergelijke vervuiling zou volgens hem sneller gedetecteerd worden, al kan je niet zeggen dat ze nooit meer kan gebeuren. (Belga/KVDA)

De dioxinecrisis brak los in 1999, nadat was gebleken dat de giftige stof dioxine in de voedselketen terecht was gekomen. 'Ik heb altijd gezegd dat die dioxinecrisis een ramp is geweest voor de volksgezondheid', zei Nik Van Larebeke, die specialist is in de ontstaansmechanismen van kankers, in het Canvasprogramma Terzake. De ernst van de zaak is 'door sommigen een beetje onder tafel geborsteld, door een aantal politici althans'.Zo zou een gemiddelde Vlaming 2,5 procent meer kans hebben op suikerziekte dan voor de dioxinecrisis, maar ook 0,9 procent meer kans op hypertensie en bij vrouwen zou er 1,8 procent meer kans zijn op kanker. Van Larebeke concludeert op basis van onderzoeken dat de dioxinecrisis zeker 20.000 extra kankergevallen bij vrouwen heeft veroorzaakt, 22.000 meer gevallen van diabetes en 24.000 bijkomende gevallen van hoge bloeddruk.Hij geeft toe dat het moeilijk is een oorzakelijk verband aan te tonen tussen één kankergeval en de crisis. Van Larebeke: 'Op dit ogenblik is het onmogelijk die cijfers echt precies te berekenen en hard te maken, maar het is mijn inziens evident dat de dioxinecrisis duizenden gevallen van ernstige ziekten heeft veroorzaakt.' Europees parlementslid Bart Staes (Groen) meende in Terzake dat de situatie tussen einde jaren tachtig en nu op het vlak van de voedselveiligheid 'dag en nacht' verschilt, maar blijft waakzaamheid geboden. Een dergelijke vervuiling zou volgens hem sneller gedetecteerd worden, al kan je niet zeggen dat ze nooit meer kan gebeuren. (Belga/KVDA)