Generieke geneesmiddelen 2,5 procent goedkoper vanaf 1 januari

Stockbeeld: medicatie © iStock

De prijs van generieke geneesmiddelen daalt met 2,5 procent op 1 januari 2014. Hiermee is de prijs van die geneesmiddelen in België in drie jaar tijd gedaald met 19 procent.

Vanaf 1 januari 2014 daalt de prijs van generieke geneesmiddelen met 2,5 procent. In drie jaar tijd is de prijs van die geneesmiddelen met 29 procent gedaald. Dat laat FeBelGen, de koepelorganisatie van de Belgische generieke en biosimilar geneesmiddelenindustrie, weten in een persbericht.

De prijsdaling van de generieke geneesmiddelen is het gevolg van de begrotingsonderhandelingen voor 2014 met de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS).

Bevatten dezelfde werkzame stoffen

In april van dit jaar werden deze geneesmiddelen ook al 3,2 procent goedkoper. Generieke geneesmiddelen bevatten dezelfde werkzame stof dan de oorspronkelijke ‘merkgeneesmiddelen’, en zijn goedkoper. Joris Van Assche van FeBelGen betreurt dat het gebruik van generieke geneesmiddelen nog niet is doorgebroken in België.

“In 2013 bedroeg het aandeel van de generieke geneesmiddelen 15 procent op de openbare markt. Dat kan en moet beter, voor de patiënt en het RIZIV”, zegt Van Assche.

Sinds 2001 kon het RIZIV al 3,2 miljard euro besparen op zijn geneesmiddelenuitgaven, luidt het persbericht. “Maar het RIZIV zou jaarlijks 60 tot 80 miljoen euro extra kunnen besparen indien artsen systematisch generieke geneesmiddelen zouden voorschrijven. Voor de patiënten kan dit een besparing opleveren van 30 tot 40 miljoen euro per jaar, omdat ze zo geen supplementen meer moeten betalen”, aldus Van Assche.

Ziekenhuis

Bij de ziekenhuizen bedraagt de omzet van de generieke geneesmiddelen slechts 4 procent. “De financiële situatie van de meeste ziekenhuizen ziet er niet rooskleurig uit. Zij worden voor de aankoop van merkgeneesmiddelen 100 procent vergoed. En meestal onderhandelen ze op de prijs van de geneesmiddelen met de producent want het ziekenhuis mag het verschil tussen de officiële prijs en de aankoopprijs behouden”, besluit Van Assche. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content