Vrouwen hebben een grotere kans op een hogere bloeddruk dan mannen, blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In Zuid-Afrika worden vrouwen ziek van genderongelijkheid, schrijft de Zuid-Afrikaanse krant The Mail and Guardian.

"Moderne vrouwen hebben een heleboel verantwoordelijkheden", zegt Vash Mungal-Singh directeur van de Heart and Stroke Foundation. "Vrouwen staan onder een te grote druk. Ze moeten enorm multitasken tussen hun job en het grootbrengen van kinderen."

Diabetes

Zuid-Afrikaanse vrouwen brengen twee keer zoveel tijd door met werkzaamheden buiten kantoor, berekende een Zuid-Afrikaanse studie uit 2013 naar tijdsbesteding. Mannen hebben volgens die studie veel meer tijd om te ontspannen na het werk, waardoor ze minder ziektes ontwikkelen.

Bovendien leidt 70 procent van de Zuid-Afrikaanse vrouwen aan overgewicht of obesitas. In vergelijking met mannen hebben vrouwen meer kans om diabetes of een hoge bloeddruk te ontwikkelen.

'Vrouwen met maatje meer worden als succesvol beschouwd'

Ook sociale en culturele factoren spelen een rol. "Vrouwen met een maatje meer worden beschouwd als economisch succesvol. Mannen vinden deze vrouwen aantrekkelijk", aldus Mungal-Singh. Volgens hem moeten deze denkpatronen worden doorbroken, omdat ze schadelijk zijn voor de gezondheid van de vrouw.

Mungal-Singh verwijst naar sociaaleconomische veranderingen. "Zuid-Afrika kent een ontzettend snelle verstedelijking, waardoor mensen een ongezonde Westerse levensstijl overnemen. Ze eten veel fastfood, wat tegenwoordig erg goedkoop is. De vrouwen zijn zo druk bezig met huishoudelijke taken en het zorgen voor familie, dat ze hun eigen gezondheid verwaarlozen." (AVE)

Vrouwen hebben een grotere kans op een hogere bloeddruk dan mannen, blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In Zuid-Afrika worden vrouwen ziek van genderongelijkheid, schrijft de Zuid-Afrikaanse krant The Mail and Guardian. "Moderne vrouwen hebben een heleboel verantwoordelijkheden", zegt Vash Mungal-Singh directeur van de Heart and Stroke Foundation. "Vrouwen staan onder een te grote druk. Ze moeten enorm multitasken tussen hun job en het grootbrengen van kinderen." Diabetes Zuid-Afrikaanse vrouwen brengen twee keer zoveel tijd door met werkzaamheden buiten kantoor, berekende een Zuid-Afrikaanse studie uit 2013 naar tijdsbesteding. Mannen hebben volgens die studie veel meer tijd om te ontspannen na het werk, waardoor ze minder ziektes ontwikkelen. Bovendien leidt 70 procent van de Zuid-Afrikaanse vrouwen aan overgewicht of obesitas. In vergelijking met mannen hebben vrouwen meer kans om diabetes of een hoge bloeddruk te ontwikkelen. 'Vrouwen met maatje meer worden als succesvol beschouwd' Ook sociale en culturele factoren spelen een rol. "Vrouwen met een maatje meer worden beschouwd als economisch succesvol. Mannen vinden deze vrouwen aantrekkelijk", aldus Mungal-Singh. Volgens hem moeten deze denkpatronen worden doorbroken, omdat ze schadelijk zijn voor de gezondheid van de vrouw. Mungal-Singh verwijst naar sociaaleconomische veranderingen. "Zuid-Afrika kent een ontzettend snelle verstedelijking, waardoor mensen een ongezonde Westerse levensstijl overnemen. Ze eten veel fastfood, wat tegenwoordig erg goedkoop is. De vrouwen zijn zo druk bezig met huishoudelijke taken en het zorgen voor familie, dat ze hun eigen gezondheid verwaarlozen." (AVE)