Ondanks de inspanningen om de hoeveelheid fijn stof en ozon in te perken, blijft 90 procent van de EU-burgers in de steden blootgesteld aan te hoge concentraties luchtvervuilende deeltjes.

Dat blijkt uit een nieuw rapport ("Air quality in Europe - 2013 report") van het Europees Milieuagentschap (European Environment Agency, EEA), dat stelt dat de concentraties hoger zijn dan de aanbevolen niveaus door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

"Grote delen van de bevolking leven niet in een gezonde omgeving (...). Europa moet ambitieus zijn en verder gaan dan de huidige wetgeving", die minder strikt is dan de aanbevelingen van de WHO, meent uitvoerend directeur van EEA Hans Bruyninckx.

Tussen 2009 en 2011 was 96 procent van de stedelingen, volgens de normen van de WHO, blootgesteld aan te hoge concentraties fijn stof. Daarenboven was 98 procent van de stedelingen in de EU in 2011 blootgesteld aan te hoge ozonconcentraties.

Het agentschap wijst er nog op dat ook grensoverschrijdende vervuiling een groot probleem is, aangezien luchtvervuilende deeltjes door de wind ver kunnen reizen en ook ecosystemen en de biodiversiteit aanpassen. (Belga/TE)

Ondanks de inspanningen om de hoeveelheid fijn stof en ozon in te perken, blijft 90 procent van de EU-burgers in de steden blootgesteld aan te hoge concentraties luchtvervuilende deeltjes. Dat blijkt uit een nieuw rapport ("Air quality in Europe - 2013 report") van het Europees Milieuagentschap (European Environment Agency, EEA), dat stelt dat de concentraties hoger zijn dan de aanbevolen niveaus door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)."Grote delen van de bevolking leven niet in een gezonde omgeving (...). Europa moet ambitieus zijn en verder gaan dan de huidige wetgeving", die minder strikt is dan de aanbevelingen van de WHO, meent uitvoerend directeur van EEA Hans Bruyninckx. Tussen 2009 en 2011 was 96 procent van de stedelingen, volgens de normen van de WHO, blootgesteld aan te hoge concentraties fijn stof. Daarenboven was 98 procent van de stedelingen in de EU in 2011 blootgesteld aan te hoge ozonconcentraties. Het agentschap wijst er nog op dat ook grensoverschrijdende vervuiling een groot probleem is, aangezien luchtvervuilende deeltjes door de wind ver kunnen reizen en ook ecosystemen en de biodiversiteit aanpassen. (Belga/TE)