De vertegenwoordigers van het Europees Parlement kunnen de onderhandelingen met de lidstaten aanvatten over een herziening van de tabaksrichtlijn. Het halfrond keurde het wetgevend voorstel goed, maar zorgde voor een sterk geamendeerde tekst.

De parlementsleden vragen dat 65 procent van de oppervlakte van een sigarettenverpakking bedekt wordt met een gezondheidswaarschuwing, terwijl de Europese Commissie en de commissie Volksgezondheid van het Parlement voor 75 procent pleitten. Als het van het Parlement afhangt, zal de merknaam van de sigaretten onderaan het pakje gedrukt moeten worden.

Sigaretten met muntsmaak moeten in de toekomst uit de winkelrekken gehaald worden, maar het Parlement schroeft de voorgestelde overgangsperiode op van drie naar acht jaar. Andere sigaretten met een aantrekkelijke smaak (chocolade, vanille...) moeten wel drie jaar na de publicatie van de nieuwe wet verdwenen zijn.

Elektronische sigaret

Er werd ook gestemd over de elektronische sigaret. Afhankelijk van de wijze waarop een e-sigaret op de markt gebracht wordt, zal ze als een tabaksproduct of als een medicijn beschouwd worden. Verkoopt de producent zijn elektronische sigaretten als een preventief of als een genezend product, zullen ze als een medicijn worden verkocht. Worden ze als een tabaksproduct in de markt gezet, dan mag er geen reclame voor gemaakt worden, mogen ze niet aan minderjarigen verkocht worden en moet de lijst met bestanddelen aan de nationale autoriteiten overgemaakt worden.

De tabaksrichtlijn werd aangenomen met 620 stemmen voor, 43 tegen en 14 onthoudingen. Het Parlement geeft zijn vertegenwoordigers zo een stevig mandaat. (Belga/AVE)

De vertegenwoordigers van het Europees Parlement kunnen de onderhandelingen met de lidstaten aanvatten over een herziening van de tabaksrichtlijn. Het halfrond keurde het wetgevend voorstel goed, maar zorgde voor een sterk geamendeerde tekst. De parlementsleden vragen dat 65 procent van de oppervlakte van een sigarettenverpakking bedekt wordt met een gezondheidswaarschuwing, terwijl de Europese Commissie en de commissie Volksgezondheid van het Parlement voor 75 procent pleitten. Als het van het Parlement afhangt, zal de merknaam van de sigaretten onderaan het pakje gedrukt moeten worden. Sigaretten met muntsmaak moeten in de toekomst uit de winkelrekken gehaald worden, maar het Parlement schroeft de voorgestelde overgangsperiode op van drie naar acht jaar. Andere sigaretten met een aantrekkelijke smaak (chocolade, vanille...) moeten wel drie jaar na de publicatie van de nieuwe wet verdwenen zijn. Er werd ook gestemd over de elektronische sigaret. Afhankelijk van de wijze waarop een e-sigaret op de markt gebracht wordt, zal ze als een tabaksproduct of als een medicijn beschouwd worden. Verkoopt de producent zijn elektronische sigaretten als een preventief of als een genezend product, zullen ze als een medicijn worden verkocht. Worden ze als een tabaksproduct in de markt gezet, dan mag er geen reclame voor gemaakt worden, mogen ze niet aan minderjarigen verkocht worden en moet de lijst met bestanddelen aan de nationale autoriteiten overgemaakt worden. De tabaksrichtlijn werd aangenomen met 620 stemmen voor, 43 tegen en 14 onthoudingen. Het Parlement geeft zijn vertegenwoordigers zo een stevig mandaat. (Belga/AVE)