Wie een kinderwens heeft, kan maar best biologische aardbeien en spinazie nuttigen. Onderzoek wijst immers uit dat groenten en fruit met restjes pesticiden een negatieve invloed uitoefenen op zaadcellen. In het onderzoek werden bij mannen die veel pesticiden consumeren minder spermacellen geteld. Ook de kwaliteit van het sperma ging achteruit door deze gewoonte.

Baanbrekend onderzoek

Volgens de onderzoekers is dit de eerste keer dat de link bewezen werd tussen de twee. Jorge Chavaro, assistent professor van voeding en epidemiologie aan Harvard, legt uit dat hun onderzoek baanbrekend is. 'We tonen aan dat groenten en fruit de belangrijkste weg uitmaken voor pesticiden die het menselijk lichaam binnendringen.'

Eerder werden al studies gedaan naar de pesticidelevels in urine na het consumeren van groenten en fruit en naar de kwaliteit van sperma na beroepsmatige blootstelling aan pesticiden of blootstelling via het milieu.

Resultaten

Bij mannen die meer dan 1.5 porties fruit of groenten eten waar sporen van pesticiden in te vinden zijn, werd 49 procent minder zaadcellen geteld. Ook werd er 32 procent minder normaal sperma gevonden bij deze testgroep. De vruchtbaarheid van de man gaat dus zienderogen achteruit door het consumeren van pesticiden.

Toch willen de onderzoekers mannen er niet van weerhouden fruit en groenten te consumeren. 'Studies wijzen uit dat het heilzaam is voor spermacellen om groenten en fruit te eten. We raden dus aan om pesticiden te vermijden en te kiezen voor organisch geteelde voeding. Het vermijden van groenten en fruit die bekend staan om veel pesticiden bevatten, kan ook een strategie zijn,' aldus Chavaro. (LP)

Wie een kinderwens heeft, kan maar best biologische aardbeien en spinazie nuttigen. Onderzoek wijst immers uit dat groenten en fruit met restjes pesticiden een negatieve invloed uitoefenen op zaadcellen. In het onderzoek werden bij mannen die veel pesticiden consumeren minder spermacellen geteld. Ook de kwaliteit van het sperma ging achteruit door deze gewoonte. Baanbrekend onderzoekVolgens de onderzoekers is dit de eerste keer dat de link bewezen werd tussen de twee. Jorge Chavaro, assistent professor van voeding en epidemiologie aan Harvard, legt uit dat hun onderzoek baanbrekend is. 'We tonen aan dat groenten en fruit de belangrijkste weg uitmaken voor pesticiden die het menselijk lichaam binnendringen.' Eerder werden al studies gedaan naar de pesticidelevels in urine na het consumeren van groenten en fruit en naar de kwaliteit van sperma na beroepsmatige blootstelling aan pesticiden of blootstelling via het milieu. ResultatenBij mannen die meer dan 1.5 porties fruit of groenten eten waar sporen van pesticiden in te vinden zijn, werd 49 procent minder zaadcellen geteld. Ook werd er 32 procent minder normaal sperma gevonden bij deze testgroep. De vruchtbaarheid van de man gaat dus zienderogen achteruit door het consumeren van pesticiden.Toch willen de onderzoekers mannen er niet van weerhouden fruit en groenten te consumeren. 'Studies wijzen uit dat het heilzaam is voor spermacellen om groenten en fruit te eten. We raden dus aan om pesticiden te vermijden en te kiezen voor organisch geteelde voeding. Het vermijden van groenten en fruit die bekend staan om veel pesticiden bevatten, kan ook een strategie zijn,' aldus Chavaro. (LP)