De speekselanalysetest om drugs op te sporen in het verkeer, die de bloedanalyse vervangt, geeft geen wetenschappelijke zekerheid over beïnvloeding in geval van cannabisgebruik. Dat zegt toxicoloog Jan Tytgat in De Morgen en Het Laatste Nieuws. Tytgat reageert daarmee op de positieve speekseltest die de vrachtwagenchauffeur aflegde na het dodelijke ongeval in Denderleeuw.

Ruim vier jaar nadat de wetgever de speekseltesten op drugs in het verkeer heeft ingevoerd is het koninklijk besluit daarover nog altijd niet gepubliceerd. Maar ook al is dat KB volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bijna klaar, zal het volgens Tytgat niet volstaan voor cannabisgebruikers die een ongeval veroorzaken.

"Zelfs wanneer een speekselanalyse positief test op cannabis, is er geen enkele wetenschappelijke zekerheid over beïnvloeding van de drugs op het ogenblik van de feiten, hoe dramatisch die feiten ook zijn. Alleen een bloedstaal geeft die zekerheid." Tytgat dringt er bij Geens op aan om het nakende KB rond de speekselanalysetest uit te breiden met een verplichte bloedafname voor gebruikers van cannabis. (Belga/WB)

De speekselanalysetest om drugs op te sporen in het verkeer, die de bloedanalyse vervangt, geeft geen wetenschappelijke zekerheid over beïnvloeding in geval van cannabisgebruik. Dat zegt toxicoloog Jan Tytgat in De Morgen en Het Laatste Nieuws. Tytgat reageert daarmee op de positieve speekseltest die de vrachtwagenchauffeur aflegde na het dodelijke ongeval in Denderleeuw. Ruim vier jaar nadat de wetgever de speekseltesten op drugs in het verkeer heeft ingevoerd is het koninklijk besluit daarover nog altijd niet gepubliceerd. Maar ook al is dat KB volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bijna klaar, zal het volgens Tytgat niet volstaan voor cannabisgebruikers die een ongeval veroorzaken. "Zelfs wanneer een speekselanalyse positief test op cannabis, is er geen enkele wetenschappelijke zekerheid over beïnvloeding van de drugs op het ogenblik van de feiten, hoe dramatisch die feiten ook zijn. Alleen een bloedstaal geeft die zekerheid." Tytgat dringt er bij Geens op aan om het nakende KB rond de speekselanalysetest uit te breiden met een verplichte bloedafname voor gebruikers van cannabis. (Belga/WB)