Een Duits onderzoek wijst uit dat de consumptie van energiedrankjes op basis van cafeïne het natuurlijke hartritme kan beïnvloeden. Dat bericht de Britse omroep BBC.

Een medisch team aan de universiteit van Bonn onderzocht het hart van 17 proefpersonen na het verbruik van energiedrankjes. Uit de resultaten bleek dat de hartspier van de deelnemers veel sneller begon samen te trekken na de consumptie van zulke drankjes.

De proefpersonen dronken bij de test een drankje dat per 100 milliliter 32 milligram cafeïne en 400 milligram taurine bevat. Eén uur na de consumptie van het energiedrankje waren de contracties in de linker ventrikel veel krachtiger dan bij aanvang van de proef. De linker ventrikel is de hartkamer die zuurstofrijk en koolstofdioxidearm bloed in het lichaam stuwt.

Kinderen en hartpatiënten

De onderzoekers waarschuwen dat kinderen en hartpatiënten energiedrankjes beter vermijden. Volgens radioloog Jonas Dörner kunnen de drankjes, die zo'n drie keer meer cafeïne bevatten dan koffie of cola, een verhoogde hartslag, hartkloppingen en hoge bloeddruk veroorzaken. In bepaalde gevallen leiden ze volgens de onderzoeker tot hartaanvallen of zelfs tot een plotselinge dood.

De wetenschappers kunnen nog niet met zekerheid zeggen hoe een verhoogde samentrekking van het hart een effect heeft op de dagelijkse activiteiten. Ook voor de langetermijneffecten is volgens Dörner nader onderzoek nodig. De resultaten van de Duitse studie werden voorgesteld tijdens een bijeenkomst van de Noord-Amerikaanse vereniging voor radiologie. (Belga/YD)

Een Duits onderzoek wijst uit dat de consumptie van energiedrankjes op basis van cafeïne het natuurlijke hartritme kan beïnvloeden. Dat bericht de Britse omroep BBC.Een medisch team aan de universiteit van Bonn onderzocht het hart van 17 proefpersonen na het verbruik van energiedrankjes. Uit de resultaten bleek dat de hartspier van de deelnemers veel sneller begon samen te trekken na de consumptie van zulke drankjes.De proefpersonen dronken bij de test een drankje dat per 100 milliliter 32 milligram cafeïne en 400 milligram taurine bevat. Eén uur na de consumptie van het energiedrankje waren de contracties in de linker ventrikel veel krachtiger dan bij aanvang van de proef. De linker ventrikel is de hartkamer die zuurstofrijk en koolstofdioxidearm bloed in het lichaam stuwt.De onderzoekers waarschuwen dat kinderen en hartpatiënten energiedrankjes beter vermijden. Volgens radioloog Jonas Dörner kunnen de drankjes, die zo'n drie keer meer cafeïne bevatten dan koffie of cola, een verhoogde hartslag, hartkloppingen en hoge bloeddruk veroorzaken. In bepaalde gevallen leiden ze volgens de onderzoeker tot hartaanvallen of zelfs tot een plotselinge dood. De wetenschappers kunnen nog niet met zekerheid zeggen hoe een verhoogde samentrekking van het hart een effect heeft op de dagelijkse activiteiten. Ook voor de langetermijneffecten is volgens Dörner nader onderzoek nodig. De resultaten van de Duitse studie werden voorgesteld tijdens een bijeenkomst van de Noord-Amerikaanse vereniging voor radiologie. (Belga/YD)