EHEC-besmetting: ‘Paniekreactie vermijden’

© Reuters

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid (VAZG) onderstreept het belang om een paniekreactie te vermijden door de EHEC-besmetting in Limburg.

“Het is belangrijk dat we iedereen correct informeren maar dat we tegelijk ook vermijden dat er een paniekreactie ontstaat zoals vorig jaar in Duitsland. Niemand is ermee gebaat dat dit gebeurt”, aldus het VAZG. “Zolang we niet weten wat de bron van besmetting is, kunnen we deze niet uitschakelen en kunnen we geen concretere adviezen geven dan deze die altijd al gelden.”

In Limburg zijn de voorbije weken 19 mensen besmet geraakt met de enterohemorrhagische Escherichia coli (EHEC). Die bacterie kan darminfecties veroorzaken en leidt in 2 à 7 % van de gevallen tot nierfalen. Het gaat om een variant van de bacterie die vorige zomer in Duitsland circuleerde.

De eerste resultaten wijzen op besmet vlees dat ondertussen uit de handel gehaald werd, maar verder onderzoek loopt om dit te bevestigen en andere besmettingsbronnen uit te sluiten.

Cluster

De voorbije 10 dagen kreeg het VAZG in Limburg 19 meldingen van besmetting met de EHEC-bacterie. Hiervan was er voor 14 een ziekenhuisopname nodig. Waarschijnlijk hebben nog meer mensen uit de getroffen regio in die periode maag-darm klachten gehad. Maar in de meeste gevallen geneest dit spontaan. Het zijn enkel de ernstigere gevallen waarbij een stoelgangstaal onderzocht wordt en zo de diagnose gesteld wordt.

Deze 19 gevallen is heel wat meer dan wat in een dergelijke tijdspanne normaal verwacht wordt en dus is er sprake van een cluster. Mensen kunnen besmet geraken met de bacterie als ze besmet voedsel eten. Rauw of onvoldoende gebakken vlees, onvoldoende gewassen rauwe groenten of zuivelproducten van rauwe melk zijn meestal de boosdoeners. De EHEC-bacterie kan in uitzonderlijke gevallen van mens naar mens overgebracht worden.

Symptomen en gevolgen

De symptomen van een voedselbesmetting blijven vaak beperkt tot een milde diarree. Bij besmetting met de EHEC-bacterie kan de diarree eerst waterig zijn en na 1 tot 3 dagen overgaan in een diarree met bloed. Er kunnen ook buikkrampen zijn en soms moet men braken. De klachten duren 2 tot 9 dagen (gemiddeld 4 dagen) en gaan over het algemeen vanzelf over.

Soms, in 2 à 7 % van de besmettingen, kan zo’n bloederige diarree leiden tot een nieraandoening, het hemolytisch uremisch syndroom (HUS). HUS is ernstig maar het merendeel van de patiënten met HUS herstelt volledig. In zeldzame gevallen (2 à 9% van de patiënten) is het nierfalen dodelijk. Bij 4 personen is HUS vastgesteld. Zij zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Bronopsporing

De afdeling Toezicht Volksgezondheid zoek naar de bron van besmetting. Ze werkt daarvoor samen met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en met het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV).

Het FAVV onderzoekt de herkomst van een reeks voedingsproducten die misschien met de infecties verband houden. Bij de zieke personen waren geen bruikbare voedselresten meer beschikbaar voor analyse en daarom werd het onderzoek uitgevoerd via gebruikte verpakkingen. Het FAVV laat weten “dat de eerste uitslagen van de monsternemingen (filet américain en dunne lenden) positief zijn bevonden op de aanwezigheid van pathogene E. coli O157. De tracering naar vlees dat ook afkomstig is van dit rund werd reeds uitgevoerd en het onder beslag geplaatste vlees zal vernietigd worden. De enquête wordt verder gezet.” (MF)

Voorzorgsmaatregelen
– Was regelmatig handen met water en zeep. Vooral vlak voor u eten bereidt (zeker bij rauwe etenswaren), voor u gaat eten en telkens na een toiletbezoek is het belangrijk goed de handen te wassen. Gebruik het liefst vloeibare zeep en droog de handen met een propere (papieren) handdoek.

– Hou ook de keuken proper en zorg voor propere keukenhanddoeken.
– Hebt u last van diarree, dan blijft u na een toiletbezoek beter uit de keuken.

– Komt u in contact met boerderijdieren, bv. na een bezoek aan een kinderboerderij, was ook dan telkens grondig uw handen.

– Om voedselinfecties te voorkomen is ook een correcte bewaring en bereiding van voedingswaren belangrijk. Wie de symptomen van een dergelijke ziekte vertoont, kan het best geen voedsel bereiden en moet er des te hard op letten grondig de handen te wassen na toiletgebruik.

Tips voor voedselbewaring en -bereiding

– Bewaar producten die gekoeld moeten blijven (bv. zuivelproducten en vlees) in de koelkast. –Nadat u ze gekocht hebt, zet u ze zo snel mogelijk in de koelkast en u haalt ze er pas uit vlak voor u ze gaat bereiden of opeten.

– Een gerecht dat u meer dan een uur buiten de koelkast hebt laten staan, kunt u niet langer bewaren.

– Ontdooid voedsel kunt u maar beter niet opnieuw invriezen.

– Bak of verhit vlees en vis tot het volledig gaar is. Vermijd rauw vlees en rauwe, ongepasteuriseerde melk.

– Was al uw groenten grondig. Schil uw groenten zoveel als mogelijk.

– Hou bereid voedsel gescheiden van voedsel dat nog rauw is. Hou ook vlees en groenten gescheiden. Gebruik bijvoorbeeld een andere snijplank en andere messen voor uw vlees en groenten, of was ze telkens grondig af.

– Als u een warme maaltijd een tweede keer wilt opwarmen, zorg dan dat u ze volledig laat verhitten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content