'Stap voor Stap' is een op maat gemaakt ondersteuningsprogramma om ouders van te vroeg geboren kinderen van thuis uit te blijven begeleiden eens ze het ziekenhuis hebben verlaten. "Ouders van premature kinderen ervaren vaak een leegte als ze na een intensieve periode op neonatologie thuiskomen met hun kleine uk", vertelt dokter Marie-Rose Van Hoestenberghe, neanatologe aan het ZOL. "Na de euforie bij het verlaten van het ziekenhuis, vallen ze vaak in een zwart gat: plots staan ze er alleen voor terwijl ze weken of maanden elke dag omringd en bijgestaan werden door een team van specialisten. Zij maakten intussen deel uit van hun vertrouwde omgeving."

Om die ouders te helpen, heeft het ZOL, met de steun van AbbVie, het online programma 'Stap voor Stap' ontwikkeld. Tot hun kindje twee jaar is, krijgen de ouders via dat platform regelmatig tips, nieuwsbrieven en concrete adviezen van de neonatologen en verpleegkundigen die ze kennen vanuit het ziekenhuis en die hen begeleid hebben tijdens die eerste cruciale, vaak bange momenten.

Op deze manier verliezen de kersverse ouders het persoonlijke contact met hun vertrouwde, medische omgeving niet en kunnen ze de ontwikkeling van hun kind nauwgezet opvolgen.

Steun

Het project krijgt de steun van de Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen (VVOC). "We zijn dan ook erg blij en dankbaar dat de conventie voor de follow-up vorig jaar in september werd goedgekeurd en dat beleidsmakers de extra zorg voor deze vaak kwetsbare kinderen erkennen", zegt voorzitster Yannic Verhaest.

Voor het project werkte het ZOL samen met het Luikse ziekenhuis Saint-Vincent in Rocourt, waar een gelijkaardige Franstalige app is ontwikkeld. (Belga/MVM)

'Stap voor Stap' is een op maat gemaakt ondersteuningsprogramma om ouders van te vroeg geboren kinderen van thuis uit te blijven begeleiden eens ze het ziekenhuis hebben verlaten. "Ouders van premature kinderen ervaren vaak een leegte als ze na een intensieve periode op neonatologie thuiskomen met hun kleine uk", vertelt dokter Marie-Rose Van Hoestenberghe, neanatologe aan het ZOL. "Na de euforie bij het verlaten van het ziekenhuis, vallen ze vaak in een zwart gat: plots staan ze er alleen voor terwijl ze weken of maanden elke dag omringd en bijgestaan werden door een team van specialisten. Zij maakten intussen deel uit van hun vertrouwde omgeving." Om die ouders te helpen, heeft het ZOL, met de steun van AbbVie, het online programma 'Stap voor Stap' ontwikkeld. Tot hun kindje twee jaar is, krijgen de ouders via dat platform regelmatig tips, nieuwsbrieven en concrete adviezen van de neonatologen en verpleegkundigen die ze kennen vanuit het ziekenhuis en die hen begeleid hebben tijdens die eerste cruciale, vaak bange momenten. Op deze manier verliezen de kersverse ouders het persoonlijke contact met hun vertrouwde, medische omgeving niet en kunnen ze de ontwikkeling van hun kind nauwgezet opvolgen. Het project krijgt de steun van de Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen (VVOC). "We zijn dan ook erg blij en dankbaar dat de conventie voor de follow-up vorig jaar in september werd goedgekeurd en dat beleidsmakers de extra zorg voor deze vaak kwetsbare kinderen erkennen", zegt voorzitster Yannic Verhaest. Voor het project werkte het ZOL samen met het Luikse ziekenhuis Saint-Vincent in Rocourt, waar een gelijkaardige Franstalige app is ontwikkeld. (Belga/MVM)