Eerste ochtendlijke sigaret is de gevaarlijkste

© Imageglobe
Désirée De Poot

De eerste sigaret die rokers opsteken van zodra ze hun ogen ’s morgens opendoen, is meer kankerverwekkend dan sigaretten die later op de dag worden opgerookt.

Volgens een studie in het gerenommeerde tijdschrift ‘Cancer’ is de eerste sigaret die rokers ’s ochtends opsteken, de gevaarlijkste. Die ochtendsigaret zorgt voor een boost aan nicotine.

Maar liefst 4.775 longkankerpatiënten en 2.835 rokers zonder kanker namen aan het onderzoek deel. Daaruit bleek dat rokers die binnen het halfuur na het ontwaken hun eerste sigaret opsteken, 1,79 keer meer kans hebben op longkanker dan diegenen die ruim een uur wachten. Zelfs rokers die minder dan een uur, maar langer dan een halfuur na het ontwaken wachten om te roken hebben nog altijd 1,31 keer meer kans op het ontwikkelen van longkanker.

Hoofd-en nekkanker

De onderzoekers hebben dit onderzoek bovendien herhaald met patiënten met hoofd- en nekkanker, kankers die ook worden gerelateerd aan roken. Ook hier was er een rechtstreeks verband tussen ochtendlijke sigaretten en kanker. Wie na het ontwaken onmiddellijk een sigaret opsteekt, heeft nog altijd 1,59 keer zoveel de kans op hoofd- en nekkanker. Bij deze kanker daalt het risico trouwens minder snel naargelang de klok verder tikt.

Een van de redenen van dit verhoogde risico zou het rookgedrag op zich zijn, denken experts. Wie een eerste sigaret opsteekt, inhaleert langer en dieper. Maar andere experts menen dan weer dat de rokers die onmiddellijk een sigaret opsteken, meer verslaafd zijn en dus afhankelijker van het kankerverwekkende nicotine. Deze laatste thesis kan moeilijk weerhouden worden aangezien ook in de ‘vroege’ rokers patiënten zaten die relatief erg weinig rookten.

Bron: CEBP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content