Eén op drie lijdt ooit aan psychische stoornis

© Thinkstock

Liefst één op de drie Belgen heeft ooit in zijn leven een psychische stoornis. Het aantal gedwongen opnames is in tien jaar tijd met 42 procent gestegen.

Liefst één op de drie Belgen heeft ooit in zijn leven een psychische stoornis. Dat blijkt uit een rapport van denktank Itinera over onze geestelijke gezondheid, waarover Het Laatste Nieuws en De Morgen berichten.

Het aantal gedwongen opnames in ons land is in tien jaar tijd met 42 procent gestegen, aldus expert Pieter Van Herck. Meer dan een kwart van de Belgen voelt zich ‘psychologisch onwel’ volgens het rapport, dat zich baseert op studies over het thema en interviews met meer dan 40 experts uit de sector. En één op de drie
krijgt ooit in zijn leven psychische problemen, waaronder ook dementie.

“Psychische stoornissen – met depressie en dementie op kop – zijn nu zelfs de grootste oorzaak van invaliditeit”, aldus Van Herck. Die mentale problemen zijn de belangrijkste oorzaak van invaliditeit (34 procent) en zorgen voor ruim een kwart van alle ziekteverzuim van meer dan 15 dagen. “Jaarlijks kost ons dit 14,8 miljard euro door ziekteverzuim, werkloosheid en mindere productiviteit.”

Amper 1 op de 8 patiënten krijgt aangepaste zorg, aldus dit rapport. Een van de pijnpunten is dat we, tegen de internationale trend in, nog steeds te weinig inzetten op residentiële hulp, waarbij mensen worden opgenomen. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content