In het West-Afrikaanse land is het aantal meldingen van malaria dit jaar met maar liefst 40 procent gedaald. Dat ligt niet aan een daling van het aantal nieuwe gevallen, wel van het aantal mensen dat de medische diensten opzoekt, vrezen experts.

De daling is slecht nieuws, zegt Bernard Nahlen, adjunct-directeur van de President's Malaria Initiative, een Amerikaanse overheidsorganisatie. Door de ebola-epidemie zijn de mensen bang geworden om zich te laten behandelen. En artsen zijn bang geworden om bloed te trekken voor een malariatest.

Lichaamsvochten

Malaria en ebola hebben gelijkaardige symptomen, onder meer koorts, duizeligheid, hoofd- en spierpijn. Het ebolavirus verspreidt zich via lichaamsvochten van besmette patiënten. Malaria wordt overgedragen via muggen die eerst besmette mensen en vervolgens gezonde mensen prikken.

Nahlen vreest dat de ebola-epidemie het aantal malariadoden weer kan doen toenemen. In Guinee stierven vorig jaar ongeveer 15.000 mensen door malaria, meestal kinderen jonger dan vijf jaar. Dat cijfer ligt nog altijd veel hoger dan de 1600 Guinese eboladoden.

Wereldwijd daalt het aantal malariadoden gestaag. Volgens de jongste cijfers sterven 584.000 mensen aan de ziekte, een daling met de helft sinds 2000. (IPS)

In het West-Afrikaanse land is het aantal meldingen van malaria dit jaar met maar liefst 40 procent gedaald. Dat ligt niet aan een daling van het aantal nieuwe gevallen, wel van het aantal mensen dat de medische diensten opzoekt, vrezen experts.De daling is slecht nieuws, zegt Bernard Nahlen, adjunct-directeur van de President's Malaria Initiative, een Amerikaanse overheidsorganisatie. Door de ebola-epidemie zijn de mensen bang geworden om zich te laten behandelen. En artsen zijn bang geworden om bloed te trekken voor een malariatest.Malaria en ebola hebben gelijkaardige symptomen, onder meer koorts, duizeligheid, hoofd- en spierpijn. Het ebolavirus verspreidt zich via lichaamsvochten van besmette patiënten. Malaria wordt overgedragen via muggen die eerst besmette mensen en vervolgens gezonde mensen prikken.Nahlen vreest dat de ebola-epidemie het aantal malariadoden weer kan doen toenemen. In Guinee stierven vorig jaar ongeveer 15.000 mensen door malaria, meestal kinderen jonger dan vijf jaar. Dat cijfer ligt nog altijd veel hoger dan de 1600 Guinese eboladoden. Wereldwijd daalt het aantal malariadoden gestaag. Volgens de jongste cijfers sterven 584.000 mensen aan de ziekte, een daling met de helft sinds 2000. (IPS)