Toen Dr. Louis Ide, Europees volksvertegenwoordiger en klinisch bioloog in het Jan Palfijnziekenhuis in Gent, een ebolaprocedureplan wilde opstellen op maat van het ziekenhuis waar hij voor werkt, ging hij een kijkje nemen op de website van het CDC. Groot was zijn verbazing toen hij een procedurefout ontdekte in de pictogrammen voor het aan- en uitdoen van de veiligheidspakken. Daarbij werd slechts één paar handschoenen gebruikt.

"Dat is vragen om moeilijkheden. Alleen met twee paar handschoenen kun je dat pak veilig uitdoen", aldus Dr. Ide. "Het tweede paar dient om het eerste uit te doen. Met één paar handschoenen moet je de beschermende kledij met de blote handen uittrekken. Als andere ziekenhuizen deze procedure hebben overgenomen, is er een verhoogd risico op besmettingsgevaar. Meteen is het ook duidelijker hoe zo'n besmetting bij de verpleegster in Dallas mogelijk is kunnen gebeuren."

Louis Ide kroop meteen in de pen. De link naar de procedure werd wel verwijderd en later aangepast, maar een antwoord van het CDC ontving Ide nooit. "Vergissen is menselijk, maar geef dat dan ook toe. Een instelling als CDC kan zich toch niet permitteren om zo'n fout te publiceren en dat dan niet publiekelijk recht te zetten. Het voorval toont aan dat het ten allen tijde belangrijk is te blijven nadenken en kritisch te zijn." (KB)

Bron: Artsenkrant

Toen Dr. Louis Ide, Europees volksvertegenwoordiger en klinisch bioloog in het Jan Palfijnziekenhuis in Gent, een ebolaprocedureplan wilde opstellen op maat van het ziekenhuis waar hij voor werkt, ging hij een kijkje nemen op de website van het CDC. Groot was zijn verbazing toen hij een procedurefout ontdekte in de pictogrammen voor het aan- en uitdoen van de veiligheidspakken. Daarbij werd slechts één paar handschoenen gebruikt."Dat is vragen om moeilijkheden. Alleen met twee paar handschoenen kun je dat pak veilig uitdoen", aldus Dr. Ide. "Het tweede paar dient om het eerste uit te doen. Met één paar handschoenen moet je de beschermende kledij met de blote handen uittrekken. Als andere ziekenhuizen deze procedure hebben overgenomen, is er een verhoogd risico op besmettingsgevaar. Meteen is het ook duidelijker hoe zo'n besmetting bij de verpleegster in Dallas mogelijk is kunnen gebeuren."Louis Ide kroop meteen in de pen. De link naar de procedure werd wel verwijderd en later aangepast, maar een antwoord van het CDC ontving Ide nooit. "Vergissen is menselijk, maar geef dat dan ook toe. Een instelling als CDC kan zich toch niet permitteren om zo'n fout te publiceren en dat dan niet publiekelijk recht te zetten. Het voorval toont aan dat het ten allen tijde belangrijk is te blijven nadenken en kritisch te zijn." (KB)Bron: Artsenkrant