Steeds minder Amerikaanse tieners roken (op de klassieke wijze), maar het aantal jonge rokers van e-sigaretten is op een jaar tijd, van 2013 naar 2014, verdrievoudigd. 'Een dramatische stijging', zegt Adam Leventhal, hoogleraar preventieve geneeskunde en psychologie aan de Universiteit van Zuid-Californië.

Zijn team onderzocht het rookgedrag bij 3.310 veertien- en vijftienjarigen in Los Angeles. Conclusie: een deel van de rokende tieners had zonder de e-sigaret wellicht niet overwogen te roken. Dat houdt een gevaar in, zeggen de onderzoekers in het Journal of Psychiatric Research.

Campagnes

'Sommige mensen zeggen dat het geen kwaad kan als tieners experimenteren met e-sigaretten omdat ze hoe dan ook met gewone sigaretten zouden hebben geëxperimenteerd', zegt coauteur Jennifer Unger. 'Deze studie toont aan dat e-sigaretten tieners aantrekken met een lager risicoprofiel.' Het gaat om tieners 'die normaal niet geneigd zijn sigaretten te roken vanwege de sociale normen tegen roken.

'Elektronische sigaretten kunnen een populatie van tieners met een lager risicoprofiel tot nicotinegebruik brengen', zegt Leventhal. Tieners met zwaardere psychische en gedragsproblemen lopen een hoger risico op tabaksverslaving, dat is bekend. Maar bij tieners met een lager risicoprofiel is dat veel minder het geval. Allerlei campagnes hebben het roken bovendien sociaal minder aanvaardbaar gemaakt.

'Als jongeren vroeg in de adolescentie beginnen te roken, lopen ze een groter risico om als volwassene gewone tabaksgebruikers te worden en slachtoffer te worden van ziektes die met tabak zijn gerelateerd', aldus Leventhal.

Oproep van WHO

De elektronische sigaret is een apparaatje dat een vloeistof elektrisch verdampt. De vloeistof bevat vaak nicotine. Vorig jaar ontstond ophef over een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over die e-sigaret. De WHO vroeg aan regeringen om de elektronische sigaret op openbare plaatsen te verbieden zolang er niet meer zekerheid is over mogelijke schade.

Maar afgelopen zomer kwamen Britse onderzoekers tot de conclusie dat de e-sigaret 95 procent minder schadelijk is dan een klassiek tabaksproduct. Ze bekeken daarvoor alle recente studies die tot de conclusie waren gekomen dat de e-sigaret even schadelijk zou zijn als de klassieke sigaret. (IPS)

Steeds minder Amerikaanse tieners roken (op de klassieke wijze), maar het aantal jonge rokers van e-sigaretten is op een jaar tijd, van 2013 naar 2014, verdrievoudigd. 'Een dramatische stijging', zegt Adam Leventhal, hoogleraar preventieve geneeskunde en psychologie aan de Universiteit van Zuid-Californië.Zijn team onderzocht het rookgedrag bij 3.310 veertien- en vijftienjarigen in Los Angeles. Conclusie: een deel van de rokende tieners had zonder de e-sigaret wellicht niet overwogen te roken. Dat houdt een gevaar in, zeggen de onderzoekers in het Journal of Psychiatric Research.'Sommige mensen zeggen dat het geen kwaad kan als tieners experimenteren met e-sigaretten omdat ze hoe dan ook met gewone sigaretten zouden hebben geëxperimenteerd', zegt coauteur Jennifer Unger. 'Deze studie toont aan dat e-sigaretten tieners aantrekken met een lager risicoprofiel.' Het gaat om tieners 'die normaal niet geneigd zijn sigaretten te roken vanwege de sociale normen tegen roken. 'Elektronische sigaretten kunnen een populatie van tieners met een lager risicoprofiel tot nicotinegebruik brengen', zegt Leventhal. Tieners met zwaardere psychische en gedragsproblemen lopen een hoger risico op tabaksverslaving, dat is bekend. Maar bij tieners met een lager risicoprofiel is dat veel minder het geval. Allerlei campagnes hebben het roken bovendien sociaal minder aanvaardbaar gemaakt.'Als jongeren vroeg in de adolescentie beginnen te roken, lopen ze een groter risico om als volwassene gewone tabaksgebruikers te worden en slachtoffer te worden van ziektes die met tabak zijn gerelateerd', aldus Leventhal.De elektronische sigaret is een apparaatje dat een vloeistof elektrisch verdampt. De vloeistof bevat vaak nicotine. Vorig jaar ontstond ophef over een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over die e-sigaret. De WHO vroeg aan regeringen om de elektronische sigaret op openbare plaatsen te verbieden zolang er niet meer zekerheid is over mogelijke schade.Maar afgelopen zomer kwamen Britse onderzoekers tot de conclusie dat de e-sigaret 95 procent minder schadelijk is dan een klassiek tabaksproduct. Ze bekeken daarvoor alle recente studies die tot de conclusie waren gekomen dat de e-sigaret even schadelijk zou zijn als de klassieke sigaret. (IPS)