De e-sigaret heeft meer voordelen dan nadelen, zeggen Amerikaanse, Australische en Canadese onderzoekers. Het kan inderdaad mensen tot roken verleiden, maar het kan voor nog meer mensen de schadelijke gevolgen van roken verminderen.

"Recente claims van sommige wetenschappers dat e-sigaretten mogelijk de deur openen naar het gebruik van tabaksproducten zijn overdreven." Dat zegt David Levy, professor oncologie aan het Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center in de VS.

Samen met Australische en Canadese collega's ontwikkelde hij een model dat de gevolgen van de e-sigaret voor de volksgezondheid probeert te voorspellen. Hun conclusie: er zijn meer voordelen dan nadelen.

Minder schade

Jongeren die niet van plan waren te roken, kunnen via de e-sigaret inderdaad verslaafd raken aan roken. Maar bij nog meer mensen kun je de schade die tabak aanricht verminderen door de e-sigaret te gebruiken in plaats van de gewone sigaret.

"Onze studie geeft aan dat volgens een brede waaier aan redelijke scenario's e-sigaretten het roken van sigaretten wellicht zullen verminderen en niet zullen leiden tot een toename van de schade door het gebruik van e-sigaretten en dodelijker sigaretten," zegt Levy. "Als we kijken naar de plausibele positieve en negatieve aspecten van het gebruik van de e-sigaret, dan stellen we vast dat het dampen waarschijnlijk een netto positief effect heeft op de volksgezondheid."

21 procent minder overlijdens

Het model dat de onderzoekers ontwikkeld hebben, voorspelt dat er door de e-sigaret 21 procent minder mensen zullen overlijden aan de gevolgen van roken bij de bevolkingsgroep die nu jonger is dan twintig. Het verlies van het aantal levensjaren daalt daardoor met 20 procent.

Niettemin raadt Levy het gebruik van alle nicotine- en sigaretproducten af. Hij steunt daarom de recente beslissing van de Amerikaanse Food and Drug Administration om de e-sigaret te verbieden voor wie jonger is dan achttien jaar.

De studie verscheen in de vakpublicatie Nicotine & Tobacco Research (Oxford University Press).

(IPS/TE)

De e-sigaret heeft meer voordelen dan nadelen, zeggen Amerikaanse, Australische en Canadese onderzoekers. Het kan inderdaad mensen tot roken verleiden, maar het kan voor nog meer mensen de schadelijke gevolgen van roken verminderen."Recente claims van sommige wetenschappers dat e-sigaretten mogelijk de deur openen naar het gebruik van tabaksproducten zijn overdreven." Dat zegt David Levy, professor oncologie aan het Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center in de VS.Samen met Australische en Canadese collega's ontwikkelde hij een model dat de gevolgen van de e-sigaret voor de volksgezondheid probeert te voorspellen. Hun conclusie: er zijn meer voordelen dan nadelen.Jongeren die niet van plan waren te roken, kunnen via de e-sigaret inderdaad verslaafd raken aan roken. Maar bij nog meer mensen kun je de schade die tabak aanricht verminderen door de e-sigaret te gebruiken in plaats van de gewone sigaret."Onze studie geeft aan dat volgens een brede waaier aan redelijke scenario's e-sigaretten het roken van sigaretten wellicht zullen verminderen en niet zullen leiden tot een toename van de schade door het gebruik van e-sigaretten en dodelijker sigaretten," zegt Levy. "Als we kijken naar de plausibele positieve en negatieve aspecten van het gebruik van de e-sigaret, dan stellen we vast dat het dampen waarschijnlijk een netto positief effect heeft op de volksgezondheid."Het model dat de onderzoekers ontwikkeld hebben, voorspelt dat er door de e-sigaret 21 procent minder mensen zullen overlijden aan de gevolgen van roken bij de bevolkingsgroep die nu jonger is dan twintig. Het verlies van het aantal levensjaren daalt daardoor met 20 procent.Niettemin raadt Levy het gebruik van alle nicotine- en sigaretproducten af. Hij steunt daarom de recente beslissing van de Amerikaanse Food and Drug Administration om de e-sigaret te verbieden voor wie jonger is dan achttien jaar.De studie verscheen in de vakpublicatie Nicotine & Tobacco Research (Oxford University Press).(IPS/TE)