Dementie is tegenwoordig een veelbesproken degeneratieve ziekte bij ouderen. Tot op heden kon de relatie tussen voeding en dementie niet worden aangetoond. Hier is sinds kort verandering in gekomen.

Uit recent onderzoek blijkt dat een specifieke mix van nutriënten bij licht dementerende patiënten zorgt voor een verbetering van het geheugen. Het onderzoek, opgesteld door professor Philip Scheltens, neuroloog en directeur van het Alzheimer Centrum VU, toont voor het eerst aan dat dementie door middel van nutriënten bestreden kan worden.

Bij dementie ontstaat er bij de mens een degeneratief proces van de hersensynapsen (= functionele verbindingen in de hersenen) die afsterven. Het aantal synapsen bepaalt echter het geheugenvermogen van de mens. Hoe minder synapsen de hersenen bevatten, hoe slechter het geheugen werkt.

Uit bovenstaand onderzoek blijkt dat een bepaalde combinatie van nutriënten helpt bij licht dementerenden om de geheugencapaciteit te verbeteren. Verder nog zorgt deze nutriëntenmix voor een verbetering van de synapsen. Zo worden de membranen tussen de neuronen hersteld. Dit bleek uit een onderzoek waar ruim 500 dementerenden aan meewerkten. De onderzoeksresultaten laten zien dat dementie in het beginstadium aangepakt kan worden.

Belangrijk hierbij om te weten is dat bij patiënten met vergevorderde dementie deze nutriëntenmix geen effect heeft. In dit gevorderde stadia zijn de synapsen zo ernstig aangetast dat herstel niet meer mogelijk is. Dit benadrukt nog eens dat vroege diagnostiek zeer belangrijk is bij de ziekte van Alzheimer of dementie. Deze preventieve diagnose begint bij de huisarts en zou veel vroeger kunnen worden opgespoord. Te vaak worden geheugenstoornissen geweten aan de ouderdom van de patiënt en worden ze als een normaal ouderdomsproces beschouwd. Terwijl dikwijls signalen als geheugenverlies of vergeetachtigheid wijzen op een beginstadia van dementie.

De 'shake' van nutriënten wordt voorgesteld als een medische voeding. De voedingsstoffen die hiervoor gebruikt worden zijn omega 3, 6 en 9, maar ook foliumzuur en verschillende vitaminen. De juiste verhoudingen spelen hierbij een essentiële rol. Deze voedingsstoffen zijn samengebracht in een klein flesje dat dagelijks zou moeten worden ingenomen. Medische voeding wil niet zeggen dat het een medicijn is, wel dat het een herstellend effect heeft. Mogelijks zou het product dit jaar nog op de markt komen.

Jolien Vandenbosch, voedings- en dieetdeskundige

Dementie is tegenwoordig een veelbesproken degeneratieve ziekte bij ouderen. Tot op heden kon de relatie tussen voeding en dementie niet worden aangetoond. Hier is sinds kort verandering in gekomen. Uit recent onderzoek blijkt dat een specifieke mix van nutriënten bij licht dementerende patiënten zorgt voor een verbetering van het geheugen. Het onderzoek, opgesteld door professor Philip Scheltens, neuroloog en directeur van het Alzheimer Centrum VU, toont voor het eerst aan dat dementie door middel van nutriënten bestreden kan worden. Bij dementie ontstaat er bij de mens een degeneratief proces van de hersensynapsen (= functionele verbindingen in de hersenen) die afsterven. Het aantal synapsen bepaalt echter het geheugenvermogen van de mens. Hoe minder synapsen de hersenen bevatten, hoe slechter het geheugen werkt. Uit bovenstaand onderzoek blijkt dat een bepaalde combinatie van nutriënten helpt bij licht dementerenden om de geheugencapaciteit te verbeteren. Verder nog zorgt deze nutriëntenmix voor een verbetering van de synapsen. Zo worden de membranen tussen de neuronen hersteld. Dit bleek uit een onderzoek waar ruim 500 dementerenden aan meewerkten. De onderzoeksresultaten laten zien dat dementie in het beginstadium aangepakt kan worden. Belangrijk hierbij om te weten is dat bij patiënten met vergevorderde dementie deze nutriëntenmix geen effect heeft. In dit gevorderde stadia zijn de synapsen zo ernstig aangetast dat herstel niet meer mogelijk is. Dit benadrukt nog eens dat vroege diagnostiek zeer belangrijk is bij de ziekte van Alzheimer of dementie. Deze preventieve diagnose begint bij de huisarts en zou veel vroeger kunnen worden opgespoord. Te vaak worden geheugenstoornissen geweten aan de ouderdom van de patiënt en worden ze als een normaal ouderdomsproces beschouwd. Terwijl dikwijls signalen als geheugenverlies of vergeetachtigheid wijzen op een beginstadia van dementie. De 'shake' van nutriënten wordt voorgesteld als een medische voeding. De voedingsstoffen die hiervoor gebruikt worden zijn omega 3, 6 en 9, maar ook foliumzuur en verschillende vitaminen. De juiste verhoudingen spelen hierbij een essentiële rol. Deze voedingsstoffen zijn samengebracht in een klein flesje dat dagelijks zou moeten worden ingenomen. Medische voeding wil niet zeggen dat het een medicijn is, wel dat het een herstellend effect heeft. Mogelijks zou het product dit jaar nog op de markt komen. Jolien Vandenbosch, voedings- en dieetdeskundige