Marleen Finoulst

‘Door overgewicht zullen onze kinderen minder lang leven dan wij’

Marleen Finoulst Arts en journalist

‘Met voorlichting, wat we nu al decennialang proberen, is het tij niet meer te keren. Er zijn hardere maatregelen nodig om de obesitasepidemie te stoppen’, schrijft hoofdredacteur van Bodytalk Marleen Finoulst.

Onze kinderen zullen minder lang leven dan wij, waarschuwt David Ludwig, een bekende kinderarts aan het Boston Children’s Hospital, in het Amerikaanse vakblad Journal of the American Medical Association. De obesitasepidemie, die we al sinds de jaren 70 proberen te bestrijden, raast als een pletwals over de jonge generatie. Ludwig wijst erop dat de levensverwachting voor het eerst in 100 jaar afneemt in plaats van stijgt in de Verenigde Staten.

Volgens gegevens van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) is het sterftecijfer door chronische ziekten in de eerste 9 maanden van 2015 toegenomen in vergelijking met dezelfde periode in 2014. In totaal stierven 1 procent meer mensen aan hartziekten, 1 procent meer aan diabetes, 3 procent meer aan leverziekten en 4 procent meer aan beroerte. Die chronische ziekten hebben één gemeenschappelijke risicofactor: obesitas. De voorbije decennia konden medische behandelingen en chirurgische technieken, zoals cholesterol- en bloeddrukverlagers, antidiabetica, stents en obesitaschirurgie de levensverwachting van miljoenen zwaarlijvige Amerikanen nog op peil houden, maar de jongste cijfers van de CDC doen vermoeden dat de geneeskunde de ongezonde levensstijl niet langer kan compenseren.

Volgens Ludwig zal de neerwaartse trend in levensverwachting accelereren zodra de huidige generatie kinderen de volwassen leeftijd bereikt.

Honger eventjes stillen

Niet alle calorieën zijn gelijk

Kinderen vandaag hebben een hogere body mass index dan hun ouders destijds. Een belangrijk deel van de huidige generatie obese volwassenen had nog een min of meer normaal gewicht als kind. Daardoor ontwikkelden ze op latere leeftijd chronische ziekten. Nu zijn kinderen dikker en duiken dezelfde chronische ziekten, zoals diabetes type 2 en hoge bloeddruk, op almaar jongere leeftijd op. Dat zal de levenskwaliteit en levensverwachting van de nieuwe generatie verminderen en de maatschappij gigantisch veel geld kosten.

Ludwig is boos omdat overheden dikke mensen al decennialang verantwoordelijk stellen voor hun gewichtsproblemen en blijven hameren op dezelfde boodschappen: eet minder en beweeg meer. Volgens hem moet het dringend dagen dat deze visie geen zoden aan de dijk zet. Want niet alle calorieën zijn gelijk. Wie veel geraffineerde suikers eet en drinkt, komt sneller en meer aan in vergelijking met een dieet met even calorierijk voedsel zoals noten. De aard van het voedsel heeft een impact op het verzadigingssysteem. Gesuikerde frisdrank stilt je honger slechts eventjes, bijvoorbeeld, terwijl een handvol noten dat veel langer doet. Dat zegt ook de Belgische voedingsexpert Christophe Matthys. Toegevoegde suikers maken dat de honger zeer snel terugkeert.

Met voorlichting is tij niet meer te keren

De Amerikanen zijn niet de enigen met een probleem. De hele wereld kampt met overgewicht: voor het eerst zijn er meer te dikke dan te magere mensen op de wereld, zo berekenden experts in Londen op vraag van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Met voorlichting, wat we nu al decennialang proberen, is het tij niet meer te keren. Er zijn hardere maatregelen nodig: reclame voor ongezond voedsel en ongezonde frisdrank voor kinderen verbieden, betere afspraken maken met de voedingsindustrie, frisdrankautomaten bannen uit scholen, suiker- en vettaksen invoeren, subsidies geven voor gezonde producten, subsidies voor suiker schrappen, vlotte toegang tot sportactiviteiten voor iedereen… Regeltjes, inderdaad, omdat alle andere opties niet werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content