Een infografiek, gebaseerd op vijf jaar oud wetenschappelijk onderzoek, die door The Renegade Pharmacist, een Britse voormalige apotheker, werd gepost op zijn weblog geeft minuut na minuut weer wat de effecten zijn van een blikje Coca-Cola of ander suikerrijk cafeïnedrankje op ons lichaam. De grafiek werd al in mei gepost, maar gaat nu viraal op Twitter.

De ex-apotheker, Niraj Naik, ontdekte tijdens zijn apothekerscarrière dat de oorzaak van heel wat wijdverspreide ziekten in het Westen zoals obesitas, hartziekten en diabetes mogelijk gelinkt is met de consumptie van een bepaalde stof die in heel wat verwerkt voedsel en dranken voorkomt: fructose in de vorm van glucose-fructosestroop.

De gevolgen van de consumptie van glucose-fructosestroop zijn verre van fraai te noemen. Na amper 20 minuten na het drinken van cola ontdekte Naik dat de bloedsuikerspiegel en de insulineproductie pieken. Na 45 minuten begint het genotsgebied in de hersenen op eenzelfde manier te reageren als op heroïne.

10 minuten:

Een blikje cola bevat maar liefst 10 theelepels suiker. Dat is 100 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. De reden waarom u zoveel zoetigheid niet meteen uitspuwt is omdat de extreme zoetheid gemaskeerd wordt door fosforzuur in cola.

20 minuten

De bloedsuikerspiegel stijgt naar ongekende hoogten en de insulineproductie tiert welig. De lever reageert door alle suiker om te zetten in vet.

40 minuten

De cafeïneopname is compleet, de pupillen zetten uit, de bloeddruk stijgt, waardoor de lever nog meer suikers in de bloedstroom pompt. Op dat moment blokkeren bepaalde receptoren in het brein om te voorkomen dat u suf wordt.

45 minuten

De productie van dopamine stijgt waardoor de genotscentra van de hersenen gestimuleerd worden. Dit is trouwens ook wat het effect van heroïne is.

60 minuten en meer

Het fosforzuur bindt calcium, magnesium en zink in de lagere ingewanden, wat het metabolisme stimuleert. De cafeïne begint te werken (u moet naar het toilet) en de calcium, magnesium en zink die op weg waren naar de botten, verdwijnen uit het lichaam. Daarna begint zich langzaam de suikerdip in te zetten. U raakt misschien geïrriteerd en loom. Ongeveer op dit moment hebt u al het water dat in het blikje Coca-Cola zat, uitgeplast, samen met waardevolle voedingsstoffen die belangrijk zijn voor sterke botten en tanden.

Een woordvoerder van Coca-Cola reageert: 'Mensen genieten al meer dan 129 jaar van Coca-Cola. Zoals met alle frisdranken is het perfect veilig om Coca-Cola te drinken als onderdeel van een evenwichtig dieet en levensstijl. We bieden verschillende soorten cola's aan om aan de noden van verschillende consumenten te voldoen, zoals suikervrije en cafeïnevrije cola's.'

De beweringen van Niraj Naik moeten volgens sommigen genuanceerd worden. Op BuzzFeed ontkrachten enkele wetenschappers zijn uitlatingen.

Over de gevolgen na 45 minuten zegt professor in de neurologie en gespecialiseerd in verslavingen, Michael A. Taffe: 'Als we drugs en verslavingen willen begrijpen moeten we rekening houden met de dosissen en de tolerantiegraad. Deze sensationele omschrijving, doet het dramatischer klinken dan de ervaring in werkelijkheid is voor de gemiddelde cola-drinker.'

Een infografiek, gebaseerd op vijf jaar oud wetenschappelijk onderzoek, die door The Renegade Pharmacist, een Britse voormalige apotheker, werd gepost op zijn weblog geeft minuut na minuut weer wat de effecten zijn van een blikje Coca-Cola of ander suikerrijk cafeïnedrankje op ons lichaam. De grafiek werd al in mei gepost, maar gaat nu viraal op Twitter.De ex-apotheker, Niraj Naik, ontdekte tijdens zijn apothekerscarrière dat de oorzaak van heel wat wijdverspreide ziekten in het Westen zoals obesitas, hartziekten en diabetes mogelijk gelinkt is met de consumptie van een bepaalde stof die in heel wat verwerkt voedsel en dranken voorkomt: fructose in de vorm van glucose-fructosestroop. De gevolgen van de consumptie van glucose-fructosestroop zijn verre van fraai te noemen. Na amper 20 minuten na het drinken van cola ontdekte Naik dat de bloedsuikerspiegel en de insulineproductie pieken. Na 45 minuten begint het genotsgebied in de hersenen op eenzelfde manier te reageren als op heroïne. 10 minuten:Een blikje cola bevat maar liefst 10 theelepels suiker. Dat is 100 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. De reden waarom u zoveel zoetigheid niet meteen uitspuwt is omdat de extreme zoetheid gemaskeerd wordt door fosforzuur in cola. 20 minutenDe bloedsuikerspiegel stijgt naar ongekende hoogten en de insulineproductie tiert welig. De lever reageert door alle suiker om te zetten in vet.40 minutenDe cafeïneopname is compleet, de pupillen zetten uit, de bloeddruk stijgt, waardoor de lever nog meer suikers in de bloedstroom pompt. Op dat moment blokkeren bepaalde receptoren in het brein om te voorkomen dat u suf wordt. 45 minutenDe productie van dopamine stijgt waardoor de genotscentra van de hersenen gestimuleerd worden. Dit is trouwens ook wat het effect van heroïne is. 60 minuten en meerHet fosforzuur bindt calcium, magnesium en zink in de lagere ingewanden, wat het metabolisme stimuleert. De cafeïne begint te werken (u moet naar het toilet) en de calcium, magnesium en zink die op weg waren naar de botten, verdwijnen uit het lichaam. Daarna begint zich langzaam de suikerdip in te zetten. U raakt misschien geïrriteerd en loom. Ongeveer op dit moment hebt u al het water dat in het blikje Coca-Cola zat, uitgeplast, samen met waardevolle voedingsstoffen die belangrijk zijn voor sterke botten en tanden. Een woordvoerder van Coca-Cola reageert: 'Mensen genieten al meer dan 129 jaar van Coca-Cola. Zoals met alle frisdranken is het perfect veilig om Coca-Cola te drinken als onderdeel van een evenwichtig dieet en levensstijl. We bieden verschillende soorten cola's aan om aan de noden van verschillende consumenten te voldoen, zoals suikervrije en cafeïnevrije cola's.'