Digitale luier controleert gezondheid van baby’s

Een bedrijf uit New York ontwierp een digitale luier die de urine van baby’s bestudeert.

Het Amerikaanse wetenschappelijk bedrijf Pixie Scientific rondde de ontwikkeling van de luier ondertussen af. In september zal de luier voor de eerste keer getest worden in het kinderziekenhuis van de universiteit van California. Dit meldt de New York Times.

Ziektes opsporen
In de digitale luier zijn er zeven gekleurde vierkante vlakken. Elk vlak meet de aanwezigheid van proteïnes, water of bacteriën in de urine en verandert van kleur als er iets mis is. De luier zou allerlei ziektes kunnen opsporen. Zo zou je snel te weten komen dat de baby last heeft van urineweginfecties, uitdroging en chronische nierproblemen.

Speciale app Voor het onderzoek van de luier heb je wel een smartphone nodig. Op de smartphone bestaat er zelfs een speciale app voor de digitale luier. Met de app kan je een QR-code in het midden van de gekleurde vlakken op de luier scannen. De smartphone analyseert via de camera de kleuren van de zeven vlakjes. De gegevens worden daarna doorgestuurd naar een centrale server waar artsen de informatie kunnen bestuderen.

Hoog prijskaartje
De makers van de ‘slimme luier’ willen ouders niet overstelpen met data, verzekert oprichter Yaroslav Faybishenko aan the New York Times. Faybishenko wil in het uiteindelijke product enkel aan de ouders signaleren als er iets aan de hand is en of ze voor dit probleem naar de dokter moeten gaan. De ouders kunnen zelf beslissen om de gedetailleerde gegevens te delen met de dokterspraktijk.

Het prijskaartje van de nieuwe luier ligt een stuk hoger dan een normale luier. De digitale luier zal waarschijnlijk uiteindelijk 30 procent meer kosten. In dit promofilmpje wordt de werking van de nieuwe luier voorgesteld als de toekomstige oplossing voor de gezondheid van baby’s. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content