Sportarts Chris Goossens ziet de kilocrisis in de westerse wereld met lede ogen aan. Zo waarschuwt hij dat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tegen 2030 maar liefst 89 procent van de Belgische vrouwen overgewicht of obesitas zal hebben. 'Dat ligt grotendeels aan onze eetcultuur en de oneindige toegang tot ongezonde, bewerkte voeding', zegt Goossens. 'Omdat obesitas een belangrijke risicofactor is voor hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker, is afvallen daarom een vorm van preventieve geneeskunde. Een verlies van tien procent van je gewicht bij overgewicht, betekent immers tien jaar langer kwaliteitsvol leven. Veel mensen hoeven, nadat ze afgevallen zijn, bijvoorbeeld geen medicijnen meer te nemen voor allerlei, aan overgewicht gerelateerde kwaaltjes.'
...

Sportarts Chris Goossens ziet de kilocrisis in de westerse wereld met lede ogen aan. Zo waarschuwt hij dat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tegen 2030 maar liefst 89 procent van de Belgische vrouwen overgewicht of obesitas zal hebben. 'Dat ligt grotendeels aan onze eetcultuur en de oneindige toegang tot ongezonde, bewerkte voeding', zegt Goossens. 'Omdat obesitas een belangrijke risicofactor is voor hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker, is afvallen daarom een vorm van preventieve geneeskunde. Een verlies van tien procent van je gewicht bij overgewicht, betekent immers tien jaar langer kwaliteitsvol leven. Veel mensen hoeven, nadat ze afgevallen zijn, bijvoorbeeld geen medicijnen meer te nemen voor allerlei, aan overgewicht gerelateerde kwaaltjes.'Om de obesitasepidemie tegen te gaan, gaat Goossens de boer op met een vernieuwde aanpak van het zogenaamde Pronokal-dieet, het van oorsprong Spaanse 'wonderdieet' waarmee Bart De Wever in 2012 zo'n 50 kilo lichter werd en een zelfverklaard nieuw leven begon. Al 16.000 Belgen, onder wie ook patissier Roger Van Damme, volgden het voorbeeld van de N-VA-voorzitter en gingen de uitdaging aan om zich in een Spartaans regime van vervangmaaltijden te storten en de grenzen van hun wilskracht te ontdekken. Wellicht zullen er de komende decennia heel wat zwaarlijvige landgenoten hetzelfde doen, want obesitas treft massaal de Belgische bevolking: maar liefst de helft van de Belgen heeft overgewicht (een BMI of Body Mass Index tussen 25 en 30) en zo'n 17 à 18 procent lijdt aan obesitas (een BMI boven de 30). De nieuwe formule beoogt niet alleen een snel gewichtsverlies, maar helpt nu nog beter om op gewicht te blijven. Aan de zakjes en poedertjes van de PnK-producten werd immers het essentiële vetzuur DHA toegevoegd. Dat vetzuur onderdrukt de vetweefselontsteking of lipoinflammatie die aan de basis ligt van het ongezonde 'jojo-effect' dat na het volgen van een dieet vaak optreedt. Door een toename van het lichaamsvet ontstaat een ontstekingsproces op celniveau. Die ontsteking zorgt voor een verhoogde eetlust. Wanneer mensen met overgewicht afvallen maar de vetweefselontsteking niet behandeld wordt, komen ze na het diëten vaak weer bij. Op gewicht blijven is bij alle diëten een heikel punt, ook bij de Pronokal-behandeling (de bedenkers spreken bewust van een 'behandeling', niet van een 'dieet', omdat zij obesitas als een ziekte beschouwen.) Hoewel Bart De Wever nog steeds zijn slanke zelf is, blijkt uit de statistieken dat slechts 1 op de 300 bij een dieet zijn gewicht na vijf jaar behoudt. Dat lijkt weinig. Toch heeft het Pronokal-methode zijn doeltreffendheid bewezen. 'Meer dan 54 procent heeft na twee jaar tijd nog steeds tien procent van zijn gewicht verloren. Ter vergelijking: bij een gewoon dieet is dat slechts 13 procent', aldus Goossens.Een meerwaarde van de PnK-methode ten opzicht van andere diëten, is de multidisciplinaire aanpak. Met PnK word je als een patiënt benaderd en raakt de patiënt onder medische begeleiding zijn overgewicht op een gezonde manier kwijt. Het is geen goed idee om het ketogeen dieet op je eentje te gaan doen. Een team van dokters, voedingsdeskundigen, bewegingsdeskundigen en coachingexperts zijn er om je door de moeilijke periode heen te helpen. 'Onder medische begeleiding is de kans op een succesvolle afvalrace het grootst. Daarom kan je de methode enkel onder begeleiding van een arts en diëtist volgen. Zij motiveren de patiënt om het dieet vol te houden Mensen hebben nood aan die steun. Kijk maar naar het Weight Watchers-dieet dat in groep wordt gedaan', aldus Goossens. Naast begeleiding en steun is het toch vooral de patiënt zelf die een stevige portie doorzettingsvermogen aan de dag moet leggen om zijn opgebouwde voedingspatroon te doorbreken en zich enige tijd te beperken tot niet altijd even smaakvolle zakjesvoeding. En dat is niet eenvoudig in een omgeving met zoveel verleidingen. 'We zijn het gewend dat er altijd zoveel voedsel in de buurt is', zegt Goossens. 'Voeding is nog nooit zo toegankelijk geweest. We leven in een land van broodjeszaken, op elke hoek van de straat kan je in een pitta-, kebab- of dürumzaak terecht en in tankstations lachen de meeneemsnacks je voortdurend toe. Er is een overaanbod. Tegenwoordig hebben slagerijen zelfs 20 soorten salami, vroeger had je één soort, anderzijds zijn viswinkels uit het straatbeeld verdwenen.' Goossens vindt dat we vandaag te weinig bewust met voeding omgaan. 'We kweken heel veel. Vroeger slachtten de mensen zelf hun kippen en konijnen en wisten ze waar het vlees op hun bord vandaan kwam. Men ging er veel spaarzamer mee om.'Gezonde en spaarzame keuzes maken. Daar komt het in de tweede, en belangrijkste fase van de PnK-behandeling op neer. Die 'heropvoeding' is de sleutel tot het succes van de methode. En daar hoort ook bewegen bij. 'Obesitas is een chronische ziekte, de behandeling is dus ook levenslang', legt Goossens uit. 'Dat vraagt vooral een wijziging in je eetgewoonten, het kiezen voor gezonde voeding. Maar ook bewegen hoort bij een gezonde levensstijl.'Mag er dan nooit meer gezondigd worden na een PnK-behandeling? Natuurlijk wel. Vraag dat maar aan dessertchef Roger Vandamme, die 20 kilo afviel met Pronokal: 'Je mag echt wél desserten eten! Je doet het gewoon beter binnen een evenwichtig voedingspatroon', stelt hij ons gerust in Knack Weekend. 'Een heel pak frieten krijg ik gewoonweg niet meer op. En erna ben ik er ziek van. Mijn lichaam verdraagt dat niet meer.'