Iedereen heeft wel eens momenten waarop zijn geheugen hem of haar even in de steek laat. Gelukkig zijn dit meestal geen signalen die wijzen op dementie. De Britse website Spring.uk zet enkele van deze 'normale' geheugenproblemen op een rijte.

Geheugenproblemen waar iedereen wel eens last van heeft

- Even niet op een woord of een benaming voor iets kunnen komen.

- Vergeten waar je een voorwerp gelaten hebt.

- Enkele minuten moeten nadenken, vooraleer je je herinnert waar je de wagen hebt geparkeerd.

- De trappen oprennen om dan boven aangekomen, vergeten te zijn wat je er wilde doen.

Deze zaken zijn dus niets om je zorgen over te maken, klinkt het op de site die psychologisch onderzoek bundelt. Factoren als stress, een gebrekkige nachtrust of een depressie beïnvloeden namelijk het geheugen. Omdat deze kenmerken dicht aanleunen bij de eerste symptomen van dementie of andere geheugenproblemen, merken mensen vaak het verschil niet.

Wanneer volgende gebeurtenissen zich voordoen, moet je wel uitkijken en de geheugenproblemen opvolgen. Psychologen raden bij deze verschijnselen aan om een dokter te raadplegen.

Uitkijken bij volgende kenmerken

- De naam van een familielid of vriend vergeten.

- Objecten geregeld op een verkeerde plek plaatsen, en keer op keer vergeten waar je ze hebt gelaten.

- Iemand na dertig minuten dezelfde vraag stellen.

- Moeite hebben met het herkennen van woorden, vormen of kleuren.

- De weg niet meer weten op vertrouwde plekken.

- Verschillende taken die je voorheen wel gelijktijdig kon uitvoeren, nu niet meer tegelijkertijd kunnen afhandelen. Spring.uk haalt hier het voorbeeld van een chef-kok aan, die een populair recept, plots niet meer kan klaarmaken.

Factoren als stress, een gebrekkige nachtrust of een depressie beïnvloeden namelijk het geheugen

- De persoonlijkheid die verandert. Bijvoorbeeld een erg sociale en praatgrage persoon, die in zichzelf keert en introvert wordt.

Deze signalen kunnen een voorbode voor dementie zijn, al kunnen ze ook nog steeds het resultaat zijn van stress, slaaptekort of verdriet, klinkt het. Maar bij onderstaande gedragskenmerken, is er meer aan de hand.

Symptomen van dementie

- Niet herkennen van vrienden en familieleden.

- In de war zijn over tijdstippen en locaties.

- Niet meer in staat zijn om de functie van een alledaags voorwerp - zoals een theepot - te omschrijven.

- Dagelijkse normaliteiten niet meer kunnen inschatten, zoals zomerkleden dragen in de winter.

- Vergeten hoe dagelijkse taken uitgevoerd moeten worden. Zo heeft een persoon met dementie moeite met het gebruik van een wasmachine.

- Voorwerpen op de aller vreemdste locaties opbergen (zoals een handtas in de koelkast).

- Verward geraken over familiebanden. Voor personen met dementie is het vaak onmogelijk om kleinkinderen aan de juiste ouders te linken.

- Er nauwkeurige herinneringen op nahouden uit de kindertijd, maar recente gebeurtenissen enkel vaag, of zelfs niets, kunnen herinneren. (AVE)

Iedereen heeft wel eens momenten waarop zijn geheugen hem of haar even in de steek laat. Gelukkig zijn dit meestal geen signalen die wijzen op dementie. De Britse website Spring.uk zet enkele van deze 'normale' geheugenproblemen op een rijte. - Even niet op een woord of een benaming voor iets kunnen komen. - Vergeten waar je een voorwerp gelaten hebt. - Enkele minuten moeten nadenken, vooraleer je je herinnert waar je de wagen hebt geparkeerd. - De trappen oprennen om dan boven aangekomen, vergeten te zijn wat je er wilde doen. Deze zaken zijn dus niets om je zorgen over te maken, klinkt het op de site die psychologisch onderzoek bundelt. Factoren als stress, een gebrekkige nachtrust of een depressie beïnvloeden namelijk het geheugen. Omdat deze kenmerken dicht aanleunen bij de eerste symptomen van dementie of andere geheugenproblemen, merken mensen vaak het verschil niet. Wanneer volgende gebeurtenissen zich voordoen, moet je wel uitkijken en de geheugenproblemen opvolgen. Psychologen raden bij deze verschijnselen aan om een dokter te raadplegen. - De naam van een familielid of vriend vergeten. - Objecten geregeld op een verkeerde plek plaatsen, en keer op keer vergeten waar je ze hebt gelaten. - Iemand na dertig minuten dezelfde vraag stellen. - Moeite hebben met het herkennen van woorden, vormen of kleuren. - De weg niet meer weten op vertrouwde plekken. - Verschillende taken die je voorheen wel gelijktijdig kon uitvoeren, nu niet meer tegelijkertijd kunnen afhandelen. Spring.uk haalt hier het voorbeeld van een chef-kok aan, die een populair recept, plots niet meer kan klaarmaken. - De persoonlijkheid die verandert. Bijvoorbeeld een erg sociale en praatgrage persoon, die in zichzelf keert en introvert wordt. Deze signalen kunnen een voorbode voor dementie zijn, al kunnen ze ook nog steeds het resultaat zijn van stress, slaaptekort of verdriet, klinkt het. Maar bij onderstaande gedragskenmerken, is er meer aan de hand. - Niet herkennen van vrienden en familieleden. - In de war zijn over tijdstippen en locaties. - Niet meer in staat zijn om de functie van een alledaags voorwerp - zoals een theepot - te omschrijven. - Dagelijkse normaliteiten niet meer kunnen inschatten, zoals zomerkleden dragen in de winter. - Vergeten hoe dagelijkse taken uitgevoerd moeten worden. Zo heeft een persoon met dementie moeite met het gebruik van een wasmachine. - Voorwerpen op de aller vreemdste locaties opbergen (zoals een handtas in de koelkast). - Verward geraken over familiebanden. Voor personen met dementie is het vaak onmogelijk om kleinkinderen aan de juiste ouders te linken. - Er nauwkeurige herinneringen op nahouden uit de kindertijd, maar recente gebeurtenissen enkel vaag, of zelfs niets, kunnen herinneren. (AVE)