Met die daling van bijna een derde zit België samen met bijvoorbeeld Duitsland en Groot-Brittannië bij de goede leerling in Europa, zo schrijft De Standaard. De cijfers komen uit een overzicht in het artsenblad BMJ, waaraan het Brusselse Bordet-instituut meewerkte.

Overal in Europa sterven steeds minder mensen aan darmkanker, met dank aan een betere preventie en meer behandelingsmogelijkheden, aldus het blad. Er zijn wel verschillen tussen de landen. Zo liep in Nederland en Zweden de sterfte slechts met 17 procent terug, en in de meeste Midden- en Oost-Europese landen helemaal niet.

Toegankelijke gezondheidszorg

Eric Van Cutsem, gastro-enteroloog en oncoloog van de UZ Leuven betwijfelt of de daling van het aantal darmkankerdoden in de best scorende landen te danken is aan een betere screening, omdat de sterftecijfers van BMJ tot 2011 gaan. "Maar de screening op darmkanker is in België en ook in Nederland pas rond 2013 op gang gekomen."

Een verdere daling dankzij de screening zal pas over een aantal jaar te zien zijn in de cijfers. Volgens de oncoloog heeft België vooral zijn toegankelijke gezondheidszorg voor op andere landen. (Belga/TE)

Met die daling van bijna een derde zit België samen met bijvoorbeeld Duitsland en Groot-Brittannië bij de goede leerling in Europa, zo schrijft De Standaard. De cijfers komen uit een overzicht in het artsenblad BMJ, waaraan het Brusselse Bordet-instituut meewerkte. Overal in Europa sterven steeds minder mensen aan darmkanker, met dank aan een betere preventie en meer behandelingsmogelijkheden, aldus het blad. Er zijn wel verschillen tussen de landen. Zo liep in Nederland en Zweden de sterfte slechts met 17 procent terug, en in de meeste Midden- en Oost-Europese landen helemaal niet. Eric Van Cutsem, gastro-enteroloog en oncoloog van de UZ Leuven betwijfelt of de daling van het aantal darmkankerdoden in de best scorende landen te danken is aan een betere screening, omdat de sterftecijfers van BMJ tot 2011 gaan. "Maar de screening op darmkanker is in België en ook in Nederland pas rond 2013 op gang gekomen." Een verdere daling dankzij de screening zal pas over een aantal jaar te zien zijn in de cijfers. Volgens de oncoloog heeft België vooral zijn toegankelijke gezondheidszorg voor op andere landen. (Belga/TE)