Depressieherval: Therapie via internet

Wie ooit al een depressie doormaakte, wordt later vaak opnieuw depressief. Therapie via internet kan wellicht helpen om een terugval te voorkomen.

Depressie tekent zich steeds duidelijker af als een chronische aandoening om levenslang rekening mee te houden. Mensen die na een behandeling hersteld zijn, worden meestal na een gezonde periode wederom depressief. Bij elke depressie neemt bovendien de terugvalkans toe: na 2 depressies bedraagt die 70%, na 3 zelfs 90%.

Terugval wordt vooral bestreden met antidepressiva. Die kunnen effectief zijn, maar hebben ook ongewenste bijwerkingen, en is het voor iemand die zogezegd genezen is niet aangenaam om toch nog medicijnen te moeten slikken. Klinisch psychologe Claudi Bockting van de Rijksuniversiteit Groningen werd als therapeute geregeld geconfronteerd met patiënten die enige tijd na een succesvolle behandeling weer om hulp kwamen vragen. Ze ging op zoek naar een effectieve psychische therapie en ontwikkelde een korte, preventieve training gebaseerd op cognitieve therapie.

Het doel was om mensen te leren zich te wapenen, en de onrealistische of destructieve patronen in zijn of haar denken en handelen om te buigen. Bockting testte haar methode op een heterogene groep van 172 patiënten die minstens 2 keer in hun leven te maken hadden met een depressie maar op dat moment geestelijk gezond waren. Een deel van hen kreeg de reguliere zorgen, een ander deel volgde 8 groepssessies van 2 uur, die er vooral op gericht waren negatieve gedachten op te sporen en te veranderen.

Uit het onderzoek bleek dat de laatste groep over een periode van 2 tot 5,5 jaar beter beschermd was tegen een terugkerende depressie. Maar er zijn te veel depressies, te weinig therapeuten en niet voldoende financiële middelen om iedereen die depressief is geweest naar een therapeut te sturen. In samenwerking met het Trimbos Instituut, een gerenommeerd Nederlands kenniscentrum voor geestelijke gezondheid, ontwikkelde Bockting en haar team daarom een speciale psychologische training die volledig via het internet gevolgd kan worden.

Therapie op eigen sofaDe voordelen van Depressievrij (zoals het onlinetrainingsprogramma heet): de meeste mensen hebben thuis internet en kunnen dus gemakkelijk de training volgen in hun vertrouwde omgeving en wanneer ze daar zelf zin in hebben. En wie opgeknapt is na een depressie is meestal ook weer aan het werk en heeft niet altijd de tijd laat staan de zin om opnieuw bij een therapeut langs te gaan. Concreet gaat het om 8 lessen die volledig online worden aangeboden. Als dat nodig is, kunnen deelnemers in aanvulling hierop hulp krijgen van een therapeut via e-mail of via een telefonische sessie. De modules worden in het eigen tempo gevolgd, op zelfgekozen momenten en met een standaard van 1 les per week.

Alerter door de muis?

Van de 3 modules die in de training aan de orde komen, springt de eerste in het oog. Mensen die een depressie hebben meegemaakt, lopen vaak niet te hoog op met zichzelf. Als er dingen misgaan, denken ze meteen dat ze waardeloos zijn, of slecht, of altijd in de steek gelaten worden. Door hen te leren dagdromen en hun fantasie aan het werk te zetten, worden ze langzaam losgeweekt van ingesleten, vaak sterk negatieve ideeën. Zo kunnen ze een nieuw pad voor zichzelf aanleggen.

In de tweede module draait alles rond het leren opslaan en bovenhalen van positieve ervaringen en gebeurtenissen. De derde omvat het opstellen van een eigen hervalpreventieplan. Daarin geven de deelnemers zelf aan wat hun kwetsbare factoren en persoonlijke waarschuwingssignalen van terugval zijn (bv. langer slapen of meer eten), en wat ze hieraan kunnen doen (bv. afspreken met vrienden of praten met een vertrouwenspersoon). Alles wat ze tijdens de training leerden, wordt op het einde geladen in een persoonlijk boek waarnaar ze indien nodig telkens kunnen teruggrijpen.

Bron: Bodytalk, september 2011

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content