Depressieve, zwangere moeders krijgen kinderen die later zelf meer kans maken op depressie. Dat meldt de omroep BBC. Volgens een Brits onderzoek kan medische behandeling tijdens de zwangerschap het risico op latere mentale problemen doen afnemen.

Onderzoekers aan de universiteit van Bristol volgden de kinderen van 8.000 moeders die gedurende hun zwangerschap een pre- of postnatale depressie hadden doorgemaakt. Ze stelden daarbij vast dat het risico op depressie bij de kinderen op 18-jarige leeftijd 1,3 keer hoger lag dan normaal.

Volgens de onderzoekers kunnen stresshormonen de ontwikkeling van een kind in de baarmoeder beïnvloeden. Daarom is het des te belangrijker dat depressieve moeders de juiste behandeling krijgen. Een depressie treft immers zowel de moeder als het kind.

Pre- en postnatale depressie

Mogelijk zijn de onderliggende factoren ook verschillend bij pre- en postnatale depressie. Zo zouden omgevingsfactoren zoals een gebrek aan emotionele steun en geldzorgen een grotere invloed hebben bij postnatale depressie. Uit het onderzoek bleek dat vooral de kinderen van laaggeschoolde, depressieve moeders een verhoogde kans hadden op depressie in hun tienerjaren. (YD)

Depressieve, zwangere moeders krijgen kinderen die later zelf meer kans maken op depressie. Dat meldt de omroep BBC. Volgens een Brits onderzoek kan medische behandeling tijdens de zwangerschap het risico op latere mentale problemen doen afnemen.Onderzoekers aan de universiteit van Bristol volgden de kinderen van 8.000 moeders die gedurende hun zwangerschap een pre- of postnatale depressie hadden doorgemaakt. Ze stelden daarbij vast dat het risico op depressie bij de kinderen op 18-jarige leeftijd 1,3 keer hoger lag dan normaal.Volgens de onderzoekers kunnen stresshormonen de ontwikkeling van een kind in de baarmoeder beïnvloeden. Daarom is het des te belangrijker dat depressieve moeders de juiste behandeling krijgen. Een depressie treft immers zowel de moeder als het kind.Mogelijk zijn de onderliggende factoren ook verschillend bij pre- en postnatale depressie. Zo zouden omgevingsfactoren zoals een gebrek aan emotionele steun en geldzorgen een grotere invloed hebben bij postnatale depressie. Uit het onderzoek bleek dat vooral de kinderen van laaggeschoolde, depressieve moeders een verhoogde kans hadden op depressie in hun tienerjaren. (YD)