In Australië zijn wetenschappers van de Monash University erin geslaagd een bestandsdeel voor de anticonceptiepil voor mannen te ontwikkelen. Dat schrijft de Britse omroep BBC.

Geen hormonen, wel eiwitten

Het middel werd al uitgetest op mannelijke muizen die na inname onvruchtbaar werden. Nu moeten de stoffen nog getest worden op mensen zodat de pil voor mannen, volgens een schatting, binnen 10 jaar op de markt kan zijn.

De pil bevat geen hormonen, want dat zou ook de zin in seks verminderen. Er wordt wel gewerkt met een eiwit dat de stroom van zaadcellen beïnvloedt. "Het sperma is aanwezig, maar de spier krijgt niet de opdracht om het te verplaatsen," legt onderzoeker Sab Ventura uit. Mannen kunnen dus normaal seks hebben, alleen komt er geen zaad meer vrij.

Geen bijwerkingen

De onderzoekers weten al hoe ze een van de twee eiwitten moeten aanpakken. Ze hopen dat ze op korte termijn ook een stofje ontdekken dat het tweede eiwit aanpakt. Deze twee stoffen kunnen dan verwerkt worden in één pil. De werking van de pil is bovendien omkeerbaar. Als mannen stoppen met de pil worden ze geleidelijk aan opnieuw vruchtbaar.

Voorlopig gaan de wetenschappers er vanuit dat de pil niet al te veel bijwerkingen vertoond, al zal het gebruik door proefpersonen dat met zekerheid moeten bevestigen. (AVE)

In Australië zijn wetenschappers van de Monash University erin geslaagd een bestandsdeel voor de anticonceptiepil voor mannen te ontwikkelen. Dat schrijft de Britse omroep BBC. Het middel werd al uitgetest op mannelijke muizen die na inname onvruchtbaar werden. Nu moeten de stoffen nog getest worden op mensen zodat de pil voor mannen, volgens een schatting, binnen 10 jaar op de markt kan zijn. De pil bevat geen hormonen, want dat zou ook de zin in seks verminderen. Er wordt wel gewerkt met een eiwit dat de stroom van zaadcellen beïnvloedt. "Het sperma is aanwezig, maar de spier krijgt niet de opdracht om het te verplaatsen," legt onderzoeker Sab Ventura uit. Mannen kunnen dus normaal seks hebben, alleen komt er geen zaad meer vrij. De onderzoekers weten al hoe ze een van de twee eiwitten moeten aanpakken. Ze hopen dat ze op korte termijn ook een stofje ontdekken dat het tweede eiwit aanpakt. Deze twee stoffen kunnen dan verwerkt worden in één pil. De werking van de pil is bovendien omkeerbaar. Als mannen stoppen met de pil worden ze geleidelijk aan opnieuw vruchtbaar.Voorlopig gaan de wetenschappers er vanuit dat de pil niet al te veel bijwerkingen vertoond, al zal het gebruik door proefpersonen dat met zekerheid moeten bevestigen. (AVE)