De Block voert strijd tegen hepatitis C verder op

© Getty Images/iStockphoto

Vanaf 2021 zou iedereen die besmet is, ook wie nog geen symptomen vertoont, kunnen rekenen op een terugbetaling, zo valt te horen bij woordvoerster Els Cleemput.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) voert de strijd tegen hepatitis C verder op. In september raakte al bekend dat behandeling vanaf 2017 terugbetaald wordt voor patiënten in het tweede, relatief vroege stadium van de ziekte. Vanaf 2021 zou dat het geval zijn voor alle patiënten.

Hepatitis C is een leverziekte, die veroorzaakt wordt door het hepatitis c-virus (HCV). Ongeveer 70.000 Belgen zouden drager zijn van dat virus, maar 42 procent van hen is daarvan niet op de hoogte, omdat de symptomen vaak pas laat opduiken.

De geneesmethode van hepatitis C is erg duur. De prijs van het geneesmiddel Sofosbuvir, dat vaak wordt voorgeschreven, loopt bijvoorbeeld op tot meer dan 40.000 euro. De behandeling wordt sinds 1 januari 2015 al terugbetaald aan patiënten in de meest acute fases, die kampen met gevorderde leverschade.

In 2017-2018 wordt dit ook het geval voor patiënten in fase twee en voor patiënten in risicogroepen, zoals zwangere vrouwen en hiv-patiënten. “In 2019-2020 is het de bedoeling om een terugbetaling te regelen voor patiënten in stadium 1 en in 2021-2022 willen we iedereen die met het virus besmet is, kunnen behandelen”, zegt woordvoerster Els Cleemput.

De plannen kaderen volgens de woordvoerster in een bredere strijd tegen de hepatitis C-epidemie, die in heel Europa wordt gevoerd. “Daarom zullen we de patiënten voortaan ook registreren, uiteraard met alle respect voor de privacyregels”, verduidelijkt Cleemput, “want om te weten of de aanpak werkt moeten we ook het aantal patiënten meten”.

Dat het extra budget dat de minister hiervoor vrijmaakt, wordt “ingezet op het terugdringen van de epidemie eerder dan het spijzen van een vergoedingsfonds voor slachtoffers van besmette bloedtransfusie in de jaren 80”, zoals De Standaard dinsdag schrijft, klopt volgens Cleemput niet.

“Het is een kwestie van prioriteiten stellen. De eerste stap is die terugbetaling, maar dat wil niet zeggen dat de slachtoffers van verkeerde bloedtransfusies niet vergoed zullen worden. Alleen is daar nog geen definitieve regeling rond.” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content