Dat resultaat werd bereikt na een wereldwijde campagne, waarbij landen ertoe werden aangezet om seropositieve zwangere vrouwen met hiv-remmers te behandelen.

Wereldwijd worden jaarlijks 1,4 miljoen vrouwen zwanger terwijl ze besmet zijn met het aids-virus hiv, zo blijkt uit cijfers van de WHO. Het gaat dan vooral om vrouwen in ontwikkelingslanden. Zonder aangepaste behandeling met hiv-remmers, is er 15 tot 45 procent kans dat het kind besmet wordt tijdens de zwangerschap, de bevalling of bij het geven van borstvoeding. Bij een gepaste behandeling bedraagt dat risico nog 1 procent.

Maar dan moet men wel hiv- en syfilisbesmetting opsporen en de geneesmiddelen beschikbaar stellen, zowel voor moeder als baby. Op die punten scoort Cuba beter dan andere landen.

'Universele dekking'

"Dit is een belangrijke overwinning in onze lange strijd tegen hiv en seksueel overdraagbare aandoeningen. Het is ook een belangrijke stap in de richting van een aids-loze generatie", zo verklaarde WHO-directeur-generaal Margaret Chan. Het gaat volgens haar om "een van de grootste verwezenlijkingen op het vlak van volksgezondheid".

Het succes van Cuba "toont aan dat een universele toegang tot medische dekking en zorg mogelijk is en zorgt voor een succesvolle aanpak van dergelijk grote uitdagingen", beklemtoont Carissa Etienne, directrice van pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO). De WHO en PAHO hadden samen hun schouders gezet onder een project dat in Cuba en andere Latijns-Amerikaanse landen moest zorgen voor onder andere betere prenatale zorg en voor tests op syfilis.

Ook elders in de wereld wordt vooruitgang geboekt. In 2009 werden wereldwijd nog 400.000 kinderen geboren met hiv. In 2013 was dat aantal gedaald tot 240.000.

Volgens de WHO kunnen in ontwikkelingslanden nu 67 procent van de met hiv besmette zwangere vrouwen beschikken over hiv-remmers die hun baby tegen besmetting beschermen, een duidelijke toename.

(Belga/RR)

Dat resultaat werd bereikt na een wereldwijde campagne, waarbij landen ertoe werden aangezet om seropositieve zwangere vrouwen met hiv-remmers te behandelen. Wereldwijd worden jaarlijks 1,4 miljoen vrouwen zwanger terwijl ze besmet zijn met het aids-virus hiv, zo blijkt uit cijfers van de WHO. Het gaat dan vooral om vrouwen in ontwikkelingslanden. Zonder aangepaste behandeling met hiv-remmers, is er 15 tot 45 procent kans dat het kind besmet wordt tijdens de zwangerschap, de bevalling of bij het geven van borstvoeding. Bij een gepaste behandeling bedraagt dat risico nog 1 procent. Maar dan moet men wel hiv- en syfilisbesmetting opsporen en de geneesmiddelen beschikbaar stellen, zowel voor moeder als baby. Op die punten scoort Cuba beter dan andere landen. "Dit is een belangrijke overwinning in onze lange strijd tegen hiv en seksueel overdraagbare aandoeningen. Het is ook een belangrijke stap in de richting van een aids-loze generatie", zo verklaarde WHO-directeur-generaal Margaret Chan. Het gaat volgens haar om "een van de grootste verwezenlijkingen op het vlak van volksgezondheid". Het succes van Cuba "toont aan dat een universele toegang tot medische dekking en zorg mogelijk is en zorgt voor een succesvolle aanpak van dergelijk grote uitdagingen", beklemtoont Carissa Etienne, directrice van pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO). De WHO en PAHO hadden samen hun schouders gezet onder een project dat in Cuba en andere Latijns-Amerikaanse landen moest zorgen voor onder andere betere prenatale zorg en voor tests op syfilis. Ook elders in de wereld wordt vooruitgang geboekt. In 2009 werden wereldwijd nog 400.000 kinderen geboren met hiv. In 2013 was dat aantal gedaald tot 240.000.Volgens de WHO kunnen in ontwikkelingslanden nu 67 procent van de met hiv besmette zwangere vrouwen beschikken over hiv-remmers die hun baby tegen besmetting beschermen, een duidelijke toename.(Belga/RR)