‘CTG en Solidariteitsfonds falen’

In een gesprek met het vakblad de Apotheker stelt Bruno Flamion de werking van de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen en het Bijzonder Solidariteitsfonds ter discussie. Vooral dan wanneer het gaat om geneesmiddelen voor zeer zeldzame ziekten.

“Als we een jaarbilan maken van de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG) en we vragen ons af of het geld werkelijk naar die mensen is gegaan die het nodig hadden, dan moeten we daar op dit moment een negatief antwoord op geven.” Dat zegt ontslagnemend voorzitter van het CTG van het RIZIV, Bruno Flamion aan het vakblad ‘de Apotheker’.

Flamion was eerder te gast bij de Middag van het Centrum voor Interfarmaceutische Diensten (CIB) waar hij niet mals was voor de huidige instellingen die zich bezighouden met het geneesmiddelenbeleid en in het bijzonder met de problematiek van de off-label voorschriften. Off-label voorschriften zijn voorschriften voor geneesmiddelen waarvoor op de bijsluiter geen indicatie bestaat of weesgeneesmiddelen (geneesmiddelen voor zeer zeldzame ziekten).

Off-labelgeneesmiddelen

Hij viseerde vooral de CTG en het Bijzonder Solidariteitsfonds. Die eerste houdt zich bezig met de terugbetaling van geneesmiddelen, het tweede met financiële bijstand aan patiënten die off-labelgeneesmiddelen nodig hebben, maar die niet kunnen betalen. Off-label voorschriften zijn voorschriften voor geneesmiddelen waarvoor op de bijsluiter geen indicatie bestaat of weesgeneesmiddelen, geneesmiddelen voor zeer zeldzame ziekten. In tegenstelling tot de rest van Europa, wordt dit soort geneesmiddelen op dit moment in België nooit terugbetaald.

Bijzonder Solidariteitsfonds

De patiënt kan zich wel richten tot het Bijzonder Solidariteitsfonds, maar dat heeft een jaarlijks plafond van 1.500 euro, zegt Flamion. Volgens hem krijgen veel patiënten door de typisch Belgische hiaten in de terugbetaling van off-label geneesmiddelen moeilijk tot geen toegang tot bepaalde geneesmiddelen.

Maar ook het Bijzonder Solidariteitsfonds werkt, volgens Flamion, niet zoals het hoort. “De patiënt moet bovendien voldoen aan een hele reeks zeer precieze voorwaarden om nog maar te hopen op een positief antwoord. Hoe kun je bijvoorbeeld bewijzen dat een ernstige psychiatrische aandoening wel degelijk vitale functies aantast?” vraagt Flamion zich af. Als er dan toch een akkoord wordt gegeven voor terugbetaling, dan is er een plafond van 1.500 euro, wat vaak onvoldoende is.

Beterschap?

Maar er is een beetje beterschap in zicht, hoopt Flamion. Een nieuw KB zou de huidige regelgeving meer flexibel maken. (Bron: de Apotheker)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content