Dit jaar roken 850 000 personen roltabak, tegenover 500 000 mensen in 2012, zo blijkt uit de nieuwe rookstopenquête van de Stichting tegen Kanker. Roltabak valt vooral in de smaak bij minder gegoede rokers, bij Walen en bij mensen ouder dan 65 jaar. Het aandeel rokers binnen de Belgische bevolking bedraagt dit jaar 27% tegenover 22% vorig jaar. Hoe deze stijging verklaren? De goedkope roltabak is voor een deel de oorzaak, volgens Stichting tegen Kanker.

Luk Joossens, expert in tabakspreventie, legt uit: "Ons onderzoek toont aan dat in 2013 zo'n 35% van de rokers voor roltabak kiest. Dit cijfer was de voorbijgaande vijf jaar altijd stabiel gebleven rond de 25%. Dit jaar roken 850 000 personen roltabak, tegenover 500 000 mensen in 2012. Dat is een sterke stijging. Het rapport van de FOD Economie bevestigt deze tendens: als men zich baseert op de cijfers van de eerste vier maanden van dit jaar, verwachten we een stijging van de totale jaarlijkse verkoop van roltabak van 20% in vergelijking met 2012!"

Goedkoper en zonder gezondheidswaarschuwingen

Een gerolde sigaret kost ongeveer 3 tot 4 keer minder dan een klassieke sigaret. De crisis heeft dus veel rokers naar dit alternatief doen grijpen. Roltabak is bovendien uitzonderlijk goedkoop in België (50% duurder in Nederland, 100% in Frankrijk en 200% in Groot-Brittannië). Enkel in Luxemburg is het 2% goedkoper dan bij ons. Het aanbod van roltabak is ook gestaag blijven groeien.

Heel wat bekende merken hebben roltabak in hun gamma, van kleine standaard porties tot kuipen van 350 tot zelfs 600 gram. "In tegenstelling tot klassieke sigaretten staan er op de pakjes roltabak geen waarschuwingsfoto's, noch het nummer van Tabakstop", voegt Luk Joossens toe. "In februari 2012 had de overheid beloofd dit te verplichten per koninklijk besluit. Tot op heden werd die belofte niet nagekomen."

Dit jaar roken 850 000 personen roltabak, tegenover 500 000 mensen in 2012, zo blijkt uit de nieuwe rookstopenquête van de Stichting tegen Kanker. Roltabak valt vooral in de smaak bij minder gegoede rokers, bij Walen en bij mensen ouder dan 65 jaar. Het aandeel rokers binnen de Belgische bevolking bedraagt dit jaar 27% tegenover 22% vorig jaar. Hoe deze stijging verklaren? De goedkope roltabak is voor een deel de oorzaak, volgens Stichting tegen Kanker. Luk Joossens, expert in tabakspreventie, legt uit: "Ons onderzoek toont aan dat in 2013 zo'n 35% van de rokers voor roltabak kiest. Dit cijfer was de voorbijgaande vijf jaar altijd stabiel gebleven rond de 25%. Dit jaar roken 850 000 personen roltabak, tegenover 500 000 mensen in 2012. Dat is een sterke stijging. Het rapport van de FOD Economie bevestigt deze tendens: als men zich baseert op de cijfers van de eerste vier maanden van dit jaar, verwachten we een stijging van de totale jaarlijkse verkoop van roltabak van 20% in vergelijking met 2012!" Goedkoper en zonder gezondheidswaarschuwingen Een gerolde sigaret kost ongeveer 3 tot 4 keer minder dan een klassieke sigaret. De crisis heeft dus veel rokers naar dit alternatief doen grijpen. Roltabak is bovendien uitzonderlijk goedkoop in België (50% duurder in Nederland, 100% in Frankrijk en 200% in Groot-Brittannië). Enkel in Luxemburg is het 2% goedkoper dan bij ons. Het aanbod van roltabak is ook gestaag blijven groeien. Heel wat bekende merken hebben roltabak in hun gamma, van kleine standaard porties tot kuipen van 350 tot zelfs 600 gram. "In tegenstelling tot klassieke sigaretten staan er op de pakjes roltabak geen waarschuwingsfoto's, noch het nummer van Tabakstop", voegt Luk Joossens toe. "In februari 2012 had de overheid beloofd dit te verplichten per koninklijk besluit. Tot op heden werd die belofte niet nagekomen."