Brouwerij ontwikkelt Borstbier voor vrouwen in chemotherapie

© /

Mamma Help, de Tsjechische zelfhulpgroep voor vrouwen met borstkanker riep brouwers op een bier te bedenken voor vrouwen in chemotherapie. Het resultaat, Mammabier, valt erg in de smaak en kan mogelijk honderdduizenden mensen met smaakstoornissen door chemo verder helpen.

Chemotherapie tegen kanker is miserie. Het geeft een heleboel vuige neveneffecten, zoals een overrompelende vermoeidheid, misselijkheid, haarverlies en een ‘chemohoofd’ waardoor je nauwelijks nog helder kunt nadenken.

Zelfs lekker eten zit er niet meer in omdat de chemo de smaakpapillen kapot maakt en pasta plots naar karton gaat smaken en vlees naar metaal. Veel voedsel verliest alle smaak of wordt ronduit bitter en vies. Erg genoeg om er alle eetlust bij te verliezen. Een slechte zaak want bij dit soort van zware behandelingen kan je een correcte voeding meer dan goed gebruiken. Ondervoeding vormt dan een reële bedreiging voor de behandeling en het herstel ervan.

Drink gerust een pintje, mevrouw

Jan Drexlerova, CEO van de Tsjechische zelfhelpgroep, ondervond hoe ernstig de gevolgen van de smaakverandering waren toen ze zelf chemo onderging. Samen met een andere lotgenote ging ze op zoek naar iets waar ze weer met smaak van konden genieten, ondanks hun therapie. Omdat Tsjechië nu eenmaal een bierland is, leek dat hen een geschikt doel. Artsen in hun land raden vrouwen trouwens geregeld aan wat bier te drinken. Met mate, dat wel, maar Tsjechië is niet toevallig het land van de spreuk “Pivo je lék”, bier is medicijn.

Karolína Hovorková, oncologe van het Onkocentrum Zelený in Praag, raadt het Mammabier eveneens aan haar patiënten aan. “Het voert immers extra voedingsstoffen aan, helpt bij het doorslikken van ander voedsel en stimuleert de appetijt,” stelt ze.

Bier voert extra voedingsstoffen aan, helpt bij het doorslikken van ander voedsel en stimuleert de appetijt.

Voorlopig is er geen wetenschappelijk bewijs dat een beetje bier effectief nuttig is tijdens chemo, maar wel aangetoond is dat bier de productie van maagsappen prikkelt; en dat kan misschien bijdragen tot een betere spijsvertering.

Brouwerij ‘atec, gevestigd in het gelijknamige stadje in het noordwesten van Tsjechië, een streek die bekend staat om zijn kweek van hop, is bekend om zijn biologische en glutenvrije bieren. Het brouwt het Mammabier met minder hop dan gewoonlijk zodat het minder bitter is. Ze lengt het ook aan met appelsap om het zoeter te maken.

Het resultaat is een fruitig zoetzuur bier dat zowat het midden houdt tussen cider en pils en viel blijkbaar bijzonder in de smaak bij de vrouwen die bij Mamma Help kwamen aankloppen voor begeleiding.

De naam Mammabier komt van het Latijnse woord voor borst: mamma. Er werd slechts een beperkte hoeveelheid van gebrouwen en die werd verdeeld over de verschillende centra van Mamma Help over het land.

Brouwerij ontwikkelt Borstbier voor vrouwen in chemotherapie

Het werd voor de eerste maal gepresenteerd op het Praagse bierfestival in maart 2018 en kende een geweldige bijval. Begrijpelijk gezien de smaakstoornissen waarmee de duizenden mensen onder chemotherapie worstelen.

Er volgde een vloed van aanvragen via de sociale media en Mamma Help hoopt nu snel stappen te kunnen zetten om het bier zo snel mogelijk op grotere schaal te kunnen verspreiden.

Anderen volgen

Mamma Help is niet de enige organisatie die mensen onder chemotherapie tracht te helpen. De Nederlandse stichting HungerNDThirst doet dat ook.

Omdat het andere mensen zich zo moeilijk een beeld kunnen vormen van wat zo’n smaakverandering teweegbrengt, ontwikkelde kok en voedingsdeskundige Christian Boomker op vraag van HungerNDThirst een koekje dat een gelijkwaardige smaakbeleving geeft.

Het effect van deze ATE-koekjes (Awareness Through Experience) duurt slechts kort. In de realiteit is de smaakverstoring nog veel heviger, maar de ervaring helpt zorgverleners zich te verplaatsen in de problematiek waar deze mensen mee leven. Ze komt aan als een stevige klap op je hoofd.

Koekjes van de Nederlandse stichting doen je heel even aan den lijve ondervinden wat deze smaakstoornissen inhouden.

De stichting heeft contact opgenomen met grote voedingsbedrijven. Danone en Nestlé bijvoorbeeld hebben het grote gat in de markt gezien en zijn inmiddels volop bezig met het uitdokteren van voedingsmiddelen speciaal voor deze groep van mensen. De toekomstige waarde van deze markt wordt op 15 miljard geschat. Die markt is immers veel groter dan alleen die van vrouwen met borstkanker. Er zijn over de wereld honderdduizenden mensen die met gelijkaardige problemen kampen.

Elke vernieuwing die opnieuw wat genot en opluchting kan brengen in het leven van mensen in chemotherapie is bijgevolg zeer welkom.

Brouwerij ‘atec hoopt tegen augustus een alcoholvrije versie van het bier klaar te hebben voor productie op grote schaal.

Daar drinken we graag een pint op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content