Borstkanker bij mannen is zeldzaam. Van de 100 gevallen van borstkanker zijn er 99 vrouw en is er 1 man. In België gaat het om een kleine 100 mannen per jaar. In de Europese Unie sterven jaarlijks 1000 mannen door borstkanker. Dat de ziekte 100 maal meer vrouwen treft, beïnvloedt de beeldvorming omtrent borstkanker in zeer belangrijke mate.

Bewustmakingscampagnes voor borstkanker, zoemen steevast in op vrouwen. Terecht, maar het werkt wel stigmatiserend voor mannen met borstkanker.

Boezemvrienden
Mannen met borstkanker hebben het deze maand weer extra moeilijk. De vele acties die op touw worden gezet, zoals een ladies run, een boezemvriendinnencampagne, enzovoort, richten zich uitsluitend tot vrouwen.

Die focus maakt dat de zeldzame mannen met borstkanker zich schamen voor hun ziekte, er niet mee naar buiten durven komen en vaak zelfs twijfelen aan hun mannelijkheid. Gevoelens van boosheid en hopeloosheid zijn klassiek. Het zet tevens relaties onder druk. Borstkanker wordt immers voorgesteld als een vrouwenziekte.

Amper onderzocht
Er bestaat zo goed als geen wetenschappelijk onderzoek naar mannen met borstkanker. Specifieke medicijnen, zoals herceptine, worden niet bij mannen getest. Aanbevelingen worden geëxtrapoleerd uit de klinische bevindingen bij vrouwen. In sommige gevallen worden specifieke geneesmiddelen zelfs niet terugbetaald aan mannen met borstkanker, maar enkel aan vrouwen.

Voor mannen met borstkanker is zoiets stuitend: er is nood aan meer aandacht voor deze groep. Die komt er wel, maar slechts mondjesmaat. Zo past men sinds kort ook borstsparende ingrepen toe bij mannen en zijn zelfs borstreconstructies mogelijk. Indien gewenst wordt een tepel en zelfs borsthaar getatoeëerd.

Marleen Finoulst

Bron: toespraak van Henk Van Daele, European Cancer Patient Coalition, op het internationaal congres 'The beautiful breast', van de Interventional Oncology Society, 29 september 2012.

Borstkanker bij mannen is zeldzaam. Van de 100 gevallen van borstkanker zijn er 99 vrouw en is er 1 man. In België gaat het om een kleine 100 mannen per jaar. In de Europese Unie sterven jaarlijks 1000 mannen door borstkanker. Dat de ziekte 100 maal meer vrouwen treft, beïnvloedt de beeldvorming omtrent borstkanker in zeer belangrijke mate. Bewustmakingscampagnes voor borstkanker, zoemen steevast in op vrouwen. Terecht, maar het werkt wel stigmatiserend voor mannen met borstkanker. Boezemvrienden Mannen met borstkanker hebben het deze maand weer extra moeilijk. De vele acties die op touw worden gezet, zoals een ladies run, een boezemvriendinnencampagne, enzovoort, richten zich uitsluitend tot vrouwen. Die focus maakt dat de zeldzame mannen met borstkanker zich schamen voor hun ziekte, er niet mee naar buiten durven komen en vaak zelfs twijfelen aan hun mannelijkheid. Gevoelens van boosheid en hopeloosheid zijn klassiek. Het zet tevens relaties onder druk. Borstkanker wordt immers voorgesteld als een vrouwenziekte. Amper onderzocht Er bestaat zo goed als geen wetenschappelijk onderzoek naar mannen met borstkanker. Specifieke medicijnen, zoals herceptine, worden niet bij mannen getest. Aanbevelingen worden geëxtrapoleerd uit de klinische bevindingen bij vrouwen. In sommige gevallen worden specifieke geneesmiddelen zelfs niet terugbetaald aan mannen met borstkanker, maar enkel aan vrouwen. Voor mannen met borstkanker is zoiets stuitend: er is nood aan meer aandacht voor deze groep. Die komt er wel, maar slechts mondjesmaat. Zo past men sinds kort ook borstsparende ingrepen toe bij mannen en zijn zelfs borstreconstructies mogelijk. Indien gewenst wordt een tepel en zelfs borsthaar getatoeëerd. Marleen Finoulst Bron: toespraak van Henk Van Daele, European Cancer Patient Coalition, op het internationaal congres 'The beautiful breast', van de Interventional Oncology Society, 29 september 2012.