Blijf op de been, ook als je op skilatten staat

© iStock

Met de paasvakantie begint ook de skiuittocht. We zetten de veiligheidsregels van het skiën nog eens op een rijtje.

Het panorama op een hoge bergtop, het kraken van de sneeuw, de kick bij het snelle bochtenwerk in de afdaling, de sfeer tijdens de après-ski: je zou voor minder op skivakantie vertrekken. Toch zijn er elk jaar heel wat skiërs die er minder leuke ervaringen aan overhouden.

Het is meestal geen goed idee om na een nachtelijke rit naar het skigebied onmiddellijk de latten aan te binden. Zorg ervoor dat je goed uitgerust van start gaat, en dat je materiaal gebruikt dat in prima conditie is. Een skihelm is daarbij geen overbodige luxe. Warm je spieren op voor je aan het zware werk begint. Alcohol op de piste is absoluut uit den boze: het werkt niet als een ‘opwarmertje’, integendeel. Gebruik een goede zonnecrème en lippenbalsem, en draag een skibril die tegen uv-stralen beschermt. Zonnebrand of sneeuwblindheid kunnen je skivakantie flink verknallen. Ken je grenzen en neem geen pistes die je petje te boven gaan, ook niet als je vrienden je daartoe stimuleren. Respecteer de FIS-pisteregels; ze vormen als het ware het verkeersreglement voor wintersporters. Vermijd lawinegevaar door op de afgebakende pistes te blijven. Een goede lawinepieper maakt dat je sneller gevonden wordt als je toch bedolven raakt.

Wat te doen bij een ongeval?

Als het misloopt op de skipiste ben je aangewezen op de bergreddingsdiensten. Neem een (opgeladen) gsm mee en check vooraf waar je de hulpdiensten kunt oproepen als je geen bereik hebt. Bied altijd hulp als er een ongeval is gebeurd. Let daarbij op de veiligheid: baken de ongevalszone af, want naar beneden suizende skiërs en snowboarders merken niet altijd dat er een slachtoffer in de sneeuw ligt. Tracht zo snel mogelijk de toestand van het slachtoffer te beoordelen. Reageert hij nog? Ademt hij normaal? Zijn er ernstige bloedingen? Kan hij zichzelf nog verplaatsen? Ga na wat er mis is met het slachtoffer. Het slachtoffer kan een breuk oplopen, een verstuiking (bijvoorbeeld de bekende ‘skiduim’), letsels aan de kruisbanden, een hersenschudding… Alarmeer vervolgens de hulpdiensten. Ze komen je te hulp, soms met een reddingsbanaan of -helikopter.

Door de impact van het ongeval kan het zijn dat er een wervelletsel is. Dat is een ernstige situatie. Beweeg het slachtoffer daarom niet of zo weinig mogelijk. Immobiliseer het hoofd en de nek met je handen of je knieën. Doe dat niet bij een onrustig of woelig slachtoffer.

Blijf zelf rustig. Praat met het slachtoffer. Een flinterdun reddingsdeken meenemen in je skipak is waardevol om onderkoeling te vermijden als je lang op de hulpdiensten moet wachten. Geef het slachtoffer niets te eten of te drinken (want mogelijk moet hij geopereerd worden). Stelp ernstige bloedingen door er stevig op te drukken.

Bron: Bodytalk

Eerste hulp leren is niet moeilijk. Volg een gratis opleiding bij Rode Kruis-Vlaanderen. Je vindt alle info op www.rodekruis.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content