Dat blijkt uit een grootschalige studie gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift The New England Journal of Medicine. De resultaten werden maandag in de Zweedse hoofdstad Stockholm voorgesteld.

De studie heeft betrekking op de bevolking in 195 landen en maakt gebruik van gezondheidsgegevens van 1980 tot 2015. Liefst 2,2 miljard kinderen en volwassenen hebben overgewicht. Ruim 700 miljoen mensen, onder wie 108 miljoen kinderen, hebben obesitas. 'Overgewicht is één van de belangrijkste gezondheidsproblemen bij de mensheid', zegt onderzoeker Ashkan Afshin van The Institute for Health Metricsand Evaluation (IHME) in Seattle. 'Mensen met overgewicht riskeren ziektes, zoals cardio-vasculaire aandoeningen, diabetes en kanker.'

In 2015 stierven 4 miljoen mensen aan een ziekte die gelinkt is aan overgewicht of obesitas.

Er is sprake van overgewicht bij een Body Mass Index (BMI) tussen 25 en 30 en van obesitas bij een BMI hoger dan 30. Volgens de onderzoekers gaat het om 'een groeiend en verontrustend wereldwijd gezondheidsprobleem'. In de Verenigde Staten leven de meeste obese kinderen en volwassenen. Bangladesh en Vietnam hebben het laagste aantal mensen met overgewicht.

Dat blijkt uit een grootschalige studie gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift The New England Journal of Medicine. De resultaten werden maandag in de Zweedse hoofdstad Stockholm voorgesteld. De studie heeft betrekking op de bevolking in 195 landen en maakt gebruik van gezondheidsgegevens van 1980 tot 2015. Liefst 2,2 miljard kinderen en volwassenen hebben overgewicht. Ruim 700 miljoen mensen, onder wie 108 miljoen kinderen, hebben obesitas. 'Overgewicht is één van de belangrijkste gezondheidsproblemen bij de mensheid', zegt onderzoeker Ashkan Afshin van The Institute for Health Metricsand Evaluation (IHME) in Seattle. 'Mensen met overgewicht riskeren ziektes, zoals cardio-vasculaire aandoeningen, diabetes en kanker.' In 2015 stierven 4 miljoen mensen aan een ziekte die gelinkt is aan overgewicht of obesitas. Er is sprake van overgewicht bij een Body Mass Index (BMI) tussen 25 en 30 en van obesitas bij een BMI hoger dan 30. Volgens de onderzoekers gaat het om 'een groeiend en verontrustend wereldwijd gezondheidsprobleem'. In de Verenigde Staten leven de meeste obese kinderen en volwassenen. Bangladesh en Vietnam hebben het laagste aantal mensen met overgewicht.