Uit onderzoek van Tobias van Bunten van het Leids Universitair Medisch Centrum, blijkt dat het beter is om 's avonds aspirine in te nemen in plaats van 's ochtends. Zo heb je minder kans op samenklontering van de bloedplaatjes.

Het onderzoek werd gepresenteerd tijdens de Scientific Sessions van de American Heart Association in Dallas, Texas. Dat is het grootste internationale congres over hart- en vaatziekten.

Samenklontering bloedplaatjes

Het onderzoek van Bonten is gefinancierd door de Hartstichting. De analyse toont dat bij mensen die aspirine rond bedtijd innemen, de bloedplaatjes minder actief zijn dan in de ochtend. Dat betekent dat het bloed minder snel stolsels vormt waardoor de kans op een hart- of herseninfarct kleiner is. De onderzoeker benadrukt wel dat er nog verder onderzoek vereist is om exact te kunnen aangeven of dit daadwerkelijk het effect is.

Mensen met een verhoogd risico op een hart- of herseninfarct krijgen vaak preventief een lage dosis aspirine voorgeschreven omdat dat de samenklontering van bloedplaatjes belemmert. (Belga/AVE)

Uit onderzoek van Tobias van Bunten van het Leids Universitair Medisch Centrum, blijkt dat het beter is om 's avonds aspirine in te nemen in plaats van 's ochtends. Zo heb je minder kans op samenklontering van de bloedplaatjes. Het onderzoek werd gepresenteerd tijdens de Scientific Sessions van de American Heart Association in Dallas, Texas. Dat is het grootste internationale congres over hart- en vaatziekten. Het onderzoek van Bonten is gefinancierd door de Hartstichting. De analyse toont dat bij mensen die aspirine rond bedtijd innemen, de bloedplaatjes minder actief zijn dan in de ochtend. Dat betekent dat het bloed minder snel stolsels vormt waardoor de kans op een hart- of herseninfarct kleiner is. De onderzoeker benadrukt wel dat er nog verder onderzoek vereist is om exact te kunnen aangeven of dit daadwerkelijk het effect is. Mensen met een verhoogd risico op een hart- of herseninfarct krijgen vaak preventief een lage dosis aspirine voorgeschreven omdat dat de samenklontering van bloedplaatjes belemmert. (Belga/AVE)