België kampt met een chronisch spermatekort. Geen grondstof zo voorhanden als sperma en toch is er een alarmerend tekort, schrijft De Tijd.

"Vanuit economisch perspectief is het absurd", zegt Herman Tournaye, diensthoofd van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde aan het UZ Brussel in de krant. "Op papier is de grondstof onuitputtelijk en niet duur." Maar toch is er een tekort, waardoor verschillende centra een oproep tot donatie van zaad lanceren.

"De vraag naar sperma neemt jaar na jaar toe, terwijl het aantal donoren amper groeit. Vooral de vraag uit het buitenland is groot, omdat donoren in ons land anoniem blijven."

Spermacommercie

"Niet al het zaad is bovendien goed donorsperma", legt Willem Willem Ombelet, fertiliteitsarts en stichter van het Genks Instituut voor Fertiliteitstechniek uit. Zo kunnen genetische defecten een hindernis vormen. "Maar dat is slechts een deel van het probleem. Veel belangrijker is dat bitter weinig mannen zich aanbieden."

De krant geeft aan dat België net als andere landen worstelt met de wetgeving rond spermadonatie. "De overheid is bang voor spermacommercie."

"Maar als er niets gebeurt, zullen er spermabanken verdwijnen", waarschuwt Ombelet. Nu al kiezen een heleboel Belgische vrouwen voor een Deense spermabank om de lange wachtrijen in eigen land te omzeilen. "Door de huidige manier van werken duwen we de Denen in een monopoliepositie. Zo krijgen slechts een aantal spelers alles in handen om van de 'spermamarkt' platte commercie te maken."

België kampt met een chronisch spermatekort. Geen grondstof zo voorhanden als sperma en toch is er een alarmerend tekort, schrijft De Tijd. "Vanuit economisch perspectief is het absurd", zegt Herman Tournaye, diensthoofd van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde aan het UZ Brussel in de krant. "Op papier is de grondstof onuitputtelijk en niet duur." Maar toch is er een tekort, waardoor verschillende centra een oproep tot donatie van zaad lanceren. "De vraag naar sperma neemt jaar na jaar toe, terwijl het aantal donoren amper groeit. Vooral de vraag uit het buitenland is groot, omdat donoren in ons land anoniem blijven.""Niet al het zaad is bovendien goed donorsperma", legt Willem Willem Ombelet, fertiliteitsarts en stichter van het Genks Instituut voor Fertiliteitstechniek uit. Zo kunnen genetische defecten een hindernis vormen. "Maar dat is slechts een deel van het probleem. Veel belangrijker is dat bitter weinig mannen zich aanbieden." De krant geeft aan dat België net als andere landen worstelt met de wetgeving rond spermadonatie. "De overheid is bang voor spermacommercie." "Maar als er niets gebeurt, zullen er spermabanken verdwijnen", waarschuwt Ombelet. Nu al kiezen een heleboel Belgische vrouwen voor een Deense spermabank om de lange wachtrijen in eigen land te omzeilen. "Door de huidige manier van werken duwen we de Denen in een monopoliepositie. Zo krijgen slechts een aantal spelers alles in handen om van de 'spermamarkt' platte commercie te maken."