‘België heeft een huidkankerprobleem’

© iStock

Volgens Europees onderzoek zal het aantal kwaadaardige huidtumoren in België jaarlijks blijven stijgen met 5 tot 9 procent.

Met jaarlijks 37.000 nieuwe gevallen is huidkanker de meest voorkomende én snelst stijgende vorm van kanker in België, zegt het netwerk van Europese dermatologen, Euromelanoma.

Bovendien blijft het aantal huidkankerpatiënten in ons land toenemen. Uit een onderzoek van de Belgische Stichting Kankerregister, die een extrapolatie uitwerkte voor de periode 2014-2025, blijkt dat het aantal nieuwe kwaadaardige melanomen in België naar verwachting zal stijgen van 2.925 naar 4.356, wat een toename is van 49 procent. ‘We kunnen stellen dat België een huidkankerprobleem heeft’, zegt dermatoloog Thomas Maselis, Belgisch voorzitter Euromelanoma. ‘Afhankelijk van het type huidkanker, neemt het aantal patiënten met deze diagnose jaarlijks toe met 5 tot 9 procent. Een zorgwekkende trend, zeker als je weet dat een aanzienlijk deel van deze patiënten twee of meerdere huidkankers zal ontwikkelen.’

Dat is volgens de dermatologen ook een grote uitdaging voor de gezondheidszorg in de toekomst. Dr. Isabelle Hoorens van UGent berekende in haar thesis de kost van huidkanker. Die zal in 20 jaar sterk stijgen, van circa 107 miljoen euro in 2014 naar een geschatte 3,2 miljard euro in 2034.

Tijdens de jaarlijkse preventieweek, van 14 tot 18 mei, kan wie dat wil bij de deelnemende dermatologen terecht voor een gratis huidonderzoek. ‘Hoewel het thema van onze campagne elk jaar wisselt, blijft de boodschap dezelfde: bescherm je tegen te veel zon. Dat doe je door je in te smeren, je huid te bedekken en de schaduw op te zoeken’, zegt Véronique del Marmol, Europees voorzitster Euromelanoma. ‘Ook proberen we iedereen te informeren dat je huidkanker kan genezen bij vroegtijdige diagnose. Dus, kijk regelmatig je huid na en controleer of er veranderingen zijn. Twijfel je, win dan altijd professioneel advies in, want het kan echt je leven redden.’

Voor meer informatie www.euromelanoma.org.

Partner Content