Dat blijkt uit de resultaten van de 'Save Your Liver'-barometer. "Er is nog werk aan de winkel om iedereen te sensibiliseren omtrent de ziekte", zo zegt prof. Moreno, klinisch directeur van het departement Hepatologie in het Erasmusziekenhuis en secretaris van de Belgian Association for the Study of the Liver (BASL).

De barometer werd opgemaakt door Belgische hepatitis C-experts, in samenwerking met Bristol-Myers Squibb, met als doel de kennis van de Belg over de ziekte te meten.

Hepatitis C is een leverziekte die veroorzaakt wordt door het HCV-virus. In ongeveer acht op de tien gevallen evolueert acute hepatitis C naar chronische hepatitis C, wat dan weer kan leiden tot cirrose of zelfs leverkanker. Het aantal HCV-infecties blijft stijgen in ons land. Elk jaar worden er zo'n 2.000 gevallen van chronische hepatitis C geïdentificeerd in België.

Genezing

Om het risico op infectie met HCV te verkleinen, moet de kennis van de bevolking over de overdracht en preventie ervan worden bijgespijkerd. Momenteel weet meer dan de helft van de ondervraagde Belgen (54 procent) immers niet precies hoe het virus wordt overgedragen. "Dit cijfer is voor ons, artsen, verontrustend. Iedereen moet de manieren van overdracht kennen. Dat is essentieel om het virus te kunnen uitroeien, zeker omdat er geen vaccinatie mogelijk is", zegt prof. Moreno.

Wat de preventie betreft denkt 44 procent van de Belgen verkeerdelijk dat een infectie vermeden kan worden door de handen te wassen, en meent een op de tien dat de inname van vitamine C soelaas biedt.

Tot slot denkt 45 procent van de ondervraagden onterecht dat hepatitis C niet te genezen is. "Dankzij de nieuwe beschikbare behandelingen is het eindelijk mogelijk om hepatitis C te genezen, maar het blijft essentieel om rond deze gevaarlijke en besmettelijke ziekte te communiceren en te informeren, om het aantal (re)infecties te verminderen. De nieuwe therapieën, die de kans op genezing enorm verhogen, zijn de ideale gelegenheid om deze boodschappen naar de hele maatschappij te brengen", zo besluit professor Moreno. (Belga/TE)

Dat blijkt uit de resultaten van de 'Save Your Liver'-barometer. "Er is nog werk aan de winkel om iedereen te sensibiliseren omtrent de ziekte", zo zegt prof. Moreno, klinisch directeur van het departement Hepatologie in het Erasmusziekenhuis en secretaris van de Belgian Association for the Study of the Liver (BASL).De barometer werd opgemaakt door Belgische hepatitis C-experts, in samenwerking met Bristol-Myers Squibb, met als doel de kennis van de Belg over de ziekte te meten. Hepatitis C is een leverziekte die veroorzaakt wordt door het HCV-virus. In ongeveer acht op de tien gevallen evolueert acute hepatitis C naar chronische hepatitis C, wat dan weer kan leiden tot cirrose of zelfs leverkanker. Het aantal HCV-infecties blijft stijgen in ons land. Elk jaar worden er zo'n 2.000 gevallen van chronische hepatitis C geïdentificeerd in België. Om het risico op infectie met HCV te verkleinen, moet de kennis van de bevolking over de overdracht en preventie ervan worden bijgespijkerd. Momenteel weet meer dan de helft van de ondervraagde Belgen (54 procent) immers niet precies hoe het virus wordt overgedragen. "Dit cijfer is voor ons, artsen, verontrustend. Iedereen moet de manieren van overdracht kennen. Dat is essentieel om het virus te kunnen uitroeien, zeker omdat er geen vaccinatie mogelijk is", zegt prof. Moreno. Wat de preventie betreft denkt 44 procent van de Belgen verkeerdelijk dat een infectie vermeden kan worden door de handen te wassen, en meent een op de tien dat de inname van vitamine C soelaas biedt. Tot slot denkt 45 procent van de ondervraagden onterecht dat hepatitis C niet te genezen is. "Dankzij de nieuwe beschikbare behandelingen is het eindelijk mogelijk om hepatitis C te genezen, maar het blijft essentieel om rond deze gevaarlijke en besmettelijke ziekte te communiceren en te informeren, om het aantal (re)infecties te verminderen. De nieuwe therapieën, die de kans op genezing enorm verhogen, zijn de ideale gelegenheid om deze boodschappen naar de hele maatschappij te brengen", zo besluit professor Moreno. (Belga/TE)